Banica představuje tradiční a zároveň jeden z nejznámějších receptů bulharské kuchyně. Jedná se o chuťově výborný slaný koláč, který si připravíte za pár minut a zaručeně si na něm pochutná celá rodina.
Láká vás představa, jak slaný koláč Banica chutná? V tom případě neváhejte a připravte si ho doma i vy! Jsem si jistá, že si na něm určitě smslnete a zařadíte jej mezi své nejoblíbenější recepty.
Bulharský slaný koláč Banica
Co se týče Bulharska, není nikdo, kdo by tenhle koláč neznal. A co víc – kdo by ho nemiloval! Bulharská kuchyně obecně je známá tím, že hodně sází na jednoduchost a to je případ i tohoto slaného koláče, který si doma hravě připravíte jen z několika málo surovin a za pár minut. A zaručeně si na něm pochutnáte!
Co budete potřebovat na přípravu?
- 300 g balkánského sýra
- 150 g másla
- 500 g listového těsta
- 6 vajíček
- 200 g zakysané smetany
Jak postupovat při přípravě?
- Listové těsto vyválejte (budete-li mít již rozválené, máte to bez práce) a nakrájejte na několik částí.
- V misce smíchejte 2 vajíčka se sýrem.
- Zapékací mísu potřete rozpuštěným máslem a poskládejte na něho jednu část listového těsta.
- Vrstvu těsta potřete máslem, navrstvěte část sýru a navrch opět vrstvu listového těsta, které rovněž potřete máslem. Poslední vrstva by měla být sýrová.
- Takto připravené těsto zalijte zakysanou smetanou smíchanou se čtyřmi vajíčky.
- Vložte do předehřáté trouby a pečte na 180 °C cca 30-35 minut.
Věřím, že si pochutnáte!