Tradiční recept bulharské kuchyně: slaný koláč Banica!

Banica představuje tradiční a zároveň jeden z nejznámějších receptů bulharské kuchyně. Jedná se o chuťově výborný slaný koláč, který si připravíte za pár minut a zaručeně si na něm pochutná celá rodina.

Láká vás představa, jak slaný koláč Banica chutná? V tom případě neváhejte a připravte si ho doma i vy! Jsem si jistá, že si na něm určitě smslnete a zařadíte jej mezi své nejoblíbenější recepty.

Bulharský slaný koláč Banica

Co se týče Bulharska, není nikdo, kdo by tenhle koláč neznal. A co víc – kdo by ho nemiloval! Bulharská kuchyně obecně je známá tím, že hodně sází na jednoduchost a to je případ i tohoto slaného koláče, který si doma hravě připravíte jen z několika málo surovin a za pár minut. A zaručeně si na něm pochutnáte!

Čtěte také: Už nikdo ho nebudete kupovat naložený ve skleničce. Stačí jít na svou zahradu o utrhnout tolik, kolik bude potřeba. Co? Čerstvý kopr. Přesvědčte se, jak snadné je tuto aromatickou bylinu vypěstovat!

Co budete potřebovat na přípravu?

  • 300 g balkánského sýra
  • 150 g másla
  • 500 g listového těsta
  • 6 vajíček
  • 200 g zakysané smetany

Jak postupovat při přípravě?

  1. Listové těsto vyválejte (budete-li mít již rozválené, máte to bez práce) a nakrájejte na několik částí.
  2. V misce smíchejte 2 vajíčka se sýrem.
  3. Zapékací mísu potřete rozpuštěným máslem a poskládejte na něho jednu část listového těsta.
  4. Vrstvu těsta potřete máslem, navrstvěte část sýru a navrch opět vrstvu listového těsta, které rovněž potřete máslem. Poslední vrstva by měla být sýrová.
  5. Takto připravené těsto zalijte zakysanou smetanou smíchanou se čtyřmi vajíčky.
  6. Vložte do předehřáté trouby a pečte na 180 °C cca 30-35 minut.

Věřím, že si pochutnáte!