Špízy rozhodně patří mezi nejoblíbenější pokrmy, a to nejen na letní měsíce. Během zimy vám připomenou horké léto plné grilování a také vás velmi příjemně zasytí. Když si připravíte tento recept na turecký špíz, nebudete litovat. Turecká kuchyně je lahodná, voňavá a velmi jednoduchá. Proto si můžete tento pokrm připravit i ve své kuchyni a nepotřebujete ani gril. Postačí vám klasická trouba.
Špízy jsou oblíbené a velmi jednoduché
Jednoduchost špízů a jejich flexibilita, když přijde na použití surovin, z nich dělá jedinečný pokrm pro rodinné večeře nebo dokonce zahradní oslavy. Každý si může na špejli dát přesně to, na co má chuť a vynechat suroviny, které nemá rád. Na druhou stranu je dobré se držet i osvědčeného receptu, protože máte jistotu, že se budou chutě doplňovat a získáte tu nejlepší chuť. A přesně takový recept vám přinášíme.
Co budete potřebovat?
Dvě hlavní suroviny tohoto receptu, jsou brambory a slanina. Obojí musí být čerstvé a kvalitní, abyste si na nich vážně pochutnali. K tomu přidáte vynikající bylinkové máslo a získáte nejlepší pokrm pod sluncem. Na výrobu tohoto tureckého receptu potřebujete:
- brambory (střední velikost) – 6 ks,
- slanina – 300 gramů,
- rozpuštěné máslo – 3 lžíce,
- nasekaná petrželka – 1 lžíce,
- jarní cibulky – 1 lžíce,
- čerstvý koriandr – 1 lžíce,
- česnek – 2 stroužky,
- sůl – podle chuti,
- mletý černý pepř – podle chuti,
- špejle na přípravu špízů.
Pracovní postup
Všechny brambory opláchněte pod tekoucí vodou a nakrájejte na plátky. Brambory neškrábejte, protože slupka se v troubě nádherně opeče, takže špíz bude mnohem křupavější a chutnější. Slaninu nakrájejte tak, aby byly plátky stejně silné a v případě brambor. Do misky nalijte rozpuštěné máslo a přidejte nasekané bylinky, prolisovaný česnek a vše důkladně promíchejte. Brambory dochuťte solí a pepřem. Na špejle střídejte brambory a slaninu.
Vše zalijte bylinkovým máslem a upečte v troubě na vysokou teplotu po dobu 15 minut. Až budou brambory hotové a vše získá nádhernou barvu, můžete špízy vyndat z trouby a ihned podávat. Tak budou chutnat nejlépe. Jako přílohu můžete použít pouze zeleninový salát nebo nakrájenou zeleninu podle vaší volby. Jestli si chcete pochutnat ještě trochu více, připravte si také svůj oblíbený dip nebo omáčku. Namáčejte si do ní jednotlivé části špízu a pochutnáte si mnohem více. Dobrou chuť!
Zdroj: chef.panelaeletrica.com