Tyto úžasné rady Vám ukáží, k čemu všemu se dají použít různé druhy cibule. Pokud jste si mysleli, že existuje jenom jedna, a to použitelná na vaření, tak budete překvapeni. K čemu se něco tak běžného může hodit? -
Menu

Tyto úžasné rady Vám ukáží, k čemu všemu se dají použít různé druhy cibule. Pokud jste si mysleli, že existuje jenom jedna, a to použitelná na vaření, tak budete překvapeni. K čemu se něco tak běžného může hodit?

  • barvě

  • Recepty v kuchařkách nám většinou přesně nespecifikují, kterou cibuli si vybrat, a proto se spousta lidí uchýlí k nejjednodušší variantě a zvolí cibuli, kterou má právě doma ve špajzu. Nicméně objevovat možnosti použití jednotlivých druhů může být i zábava.

    Pod hnědou sukní žlutá síla

    Za nejvšestrannější a nejčastěji používanou cibuli je považována cibule žlutá. Pokud si ji sami nepěstujete na zahrádce, dá se pořídit prakticky v jakémkoliv obchodě se zeleninou, na trhu nebo v supermarketu. Její hlavní výhodou oproti ostatním druhům je, že se vydrží mnohem déle vařit za vysokých teplot. Z toho důvodu se nejčastěji používá při vaření polévky, dušení a smažení na másle či oleji. Díky vyššímu obsahu síry si dokáže i za vysokých teplot zachovat chuť a její výrazná vůně dokáže dát pokrmu báječné rozměry. Žlutá cibule se mimochodem dá použít i jinak než na vaření. Má také mnoho léčivých účinků a velmi oblíbeným způsobem je výroba domácího cibulového sirupu.

    Bílá nebo červená?

    Oproti žluté, bílá cibule při vaření často prosvítá. Může za to mnohem menší textura. Vzhledem k tomu, že velmi dobře splývá s jinými ingrediencemi, hodí se především do salátů, nálevů (nakládaný utopenec či hermelín) a omáček. Díky tomu, že se často používá jako syrová, můžeme ji přidat i do nejrůznějších pomazánek a dipů.

    Co se týče konzumace syrové cibule, je na tom nejlépe cibule červená. Ze všech druhů má nejlepší léčivé účinky, neboť obsahuje silné antibakteriální, antioxidační a protizánětlivé složky. Je také bohatá na nejrůznější vitaminy, minerály a kyseliny, které pomáhají zlepšit zdraví člověka. Podle nedávného výzkumu má červená cibule vysoce prospěšný vliv na onemocnění štítné žlázy. Z kuchařského hlediska má výbornou a výraznou chuť a hodí se ideálně do sladších pokrmů. Pro tendenci zbarvit pokrm, se hojně využívá například v restauracích.

    1
    2
    Tisk
    Nezařazené

    Mladá aktivistka Greta Thunberg se obává nakažení coronavirem. Testována zatím…

    Coronavirus sužuje lidstvo už řadu měsíců. Vše začalo v Číně, ale postupně se virus dostal až k nám do Evropy. Nejvíce byla…
    Nezařazené

    Při procházce se psem pod stromem našli podivnou plechovku. Jeho…

    Chodíte rádi na procházky? V současné době to není úplně vhodné a podle samotného nařízení vlády je to i zakázané. Pokud…
    Nezařazené

    Adoptovaný pes se během tradiční procházky podíval na svého pána…

    Je dobré chodit na procházky, protože to prospívá našemu zdraví. Chodíte také na procházky do parku, do lesa nebo jen…
    Nezařazené

    Myslel si, že se na vodě vznáší láhev. Když ji…

    Svět je velmi zvláštní místo, na kterém se každý den odehrává spoustu zajímavých věcí. Mnohdy o nich nemáme ani páru,…
    Nezařazené

    Tato fotografie plačícího psa v útulku spustila vlnu neuvěřitelných reakcí

    Fotografie zachycují okolní svět tak, jak ho vidíme. Umí rozdávat radost, ale mnohdy také dokáží v lidech vzbuzovat pocity smutku, lítosti,…
    Nezařazené

    Lékaři varují. Lidé ve věku čtyřiceti let a více, by…

    Lékaři by se měli poslouchat, protože ti nejlépe ví, jak nám mohou v případě nemoci pomoci. Myslíte si, že lékaři mají…