Tyto úžasné rady Vám ukáží, k čemu všemu se dají použít různé druhy cibule. Pokud jste si mysleli, že existuje jenom jedna, a to použitelná na vaření, tak budete překvapeni. K čemu se něco tak běžného může hodit?

Cibule. Všichni známe tuto báječnou kořenovou zeleninou, u které si většina lidí většinou dokonce i popláče. Cibule je základ většiny jídel a neměla by chybět v žádné kuchyni. Je považována za jednu z nejdůležitějších, a dokonce léčivých potravin. Dá se s ní dělat opravdu mnoho a jsou lidé, kteří si bez cibule nedokáží některá jídla ani představit. Druhů cibule existuje celá řada, ale ne každý ví, k čemu je vhodné určité druhy používat.

Dilema kuchařovo aneb která cibuli vybrat?

Mezi nejznámější druhy patří jednoznačně cibule bílá, žlutá a červená. Určitě občas zažíváte dilema, kterou cibuli si vybrat pro přípravu Vašeho oblíbeného pokrmu. Nejčastěji se používá cibule žlutá, ale je opravdu vhodná do každého jídla? Rozdíly mezi jednotlivými druhy jsou následující:

  • chuti

    Čtěte také: Nevěděla jsem co s vajíčky po Velikonocích, potom mi kamarádka ukázala recept na tuto šunkovou roládu. Od té doby z vajíček nedělám nic jiného.

  • velikosti

  • tvaru

  • barvě

Recepty v kuchařkách nám většinou přesně nespecifikují, kterou cibuli si vybrat, a proto se spousta lidí uchýlí k nejjednodušší variantě a zvolí cibuli, kterou má právě doma ve špajzu. Nicméně objevovat možnosti použití jednotlivých druhů může být i zábava.

Pod hnědou sukní žlutá síla

Za nejvšestrannější a nejčastěji používanou cibuli je považována cibule žlutá. Pokud si ji sami nepěstujete na zahrádce, dá se pořídit prakticky v jakémkoliv obchodě se zeleninou, na trhu nebo v supermarketu. Její hlavní výhodou oproti ostatním druhům je, že se vydrží mnohem déle vařit za vysokých teplot. Z toho důvodu se nejčastěji používá při vaření polévky, dušení a smažení na másle či oleji. Díky vyššímu obsahu síry si dokáže i za vysokých teplot zachovat chuť a její výrazná vůně dokáže dát pokrmu báječné rozměry. Žlutá cibule se mimochodem dá použít i jinak než na vaření. Má také mnoho léčivých účinků a velmi oblíbeným způsobem je výroba domácího cibulového sirupu.

Bílá nebo červená?

Oproti žluté, bílá cibule při vaření často prosvítá. Může za to mnohem menší textura. Vzhledem k tomu, že velmi dobře splývá s jinými ingrediencemi, hodí se především do salátů, nálevů (nakládaný utopenec či hermelín) a omáček. Díky tomu, že se často používá jako syrová, můžeme ji přidat i do nejrůznějších pomazánek a dipů.

Co se týče konzumace syrové cibule, je na tom nejlépe cibule červená. Ze všech druhů má nejlepší léčivé účinky, neboť obsahuje silné antibakteriální, antioxidační a protizánětlivé složky. Je také bohatá na nejrůznější vitaminy, minerály a kyseliny, které pomáhají zlepšit zdraví člověka. Podle nedávného výzkumu má červená cibule vysoce prospěšný vliv na onemocnění štítné žlázy. Z kuchařského hlediska má výbornou a výraznou chuť a hodí se ideálně do sladších pokrmů. Pro tendenci zbarvit pokrm, se hojně využívá například v restauracích.