Okurky je, tak jako jinou zeleninu, nutné během růstu dobře hnojit, abychom se dočkali úrody. Hnojiva pro výživu okurek, která si můžete připravit sami doma, mají jednu nespornou výhodu – jejich složky vyberete podle vlastního uvážení. Nejčastěji se používají kvasnice, popel, slepičí hnůj a další obyčejné ingredience, které ovšem perfektně fungují. Podívejte se na několik osvědčených tipů.
Kvasnicové hnojivo
Jedním z velmi účinných hnojiv, které si lze bez problémů připravit doma, je kvasnicové hnojivo. Jedno balení pekařského droždí stačí rozpustit v deseti litrech vody a nechat tři dny odstát na teplém místě. Jednou denně směs promíchejte. Směs může trochu zapáchat, proto ji raději umístěte ven, kde nebude zápach vadit.
Toto hnojivo je možné aplikovat téměř ke všem rostlinám, ale i okurky z něj budou mít prospěch. Jeden keř bude potřebovat asi půl litru hnojiva. Kvasnice nejen stimulují růst okurek, ale také je chrání před škůdci a chorobami. S hnojením to ale nepřehánějte, stačí dvakrát až třikrát za sezónu. Hnojte nejlépe v době, kdy se půda okolo okurek prohřeje.
Hnojivo z dřevěného popela
Dřevěný popel je neméně cenným hnojivem pro okurky. Obsahuje totiž všechny důležité prvky, které jsou pro kulturu během růstu a tvorby ovoce nezbytné. Okurky lze hnojit buď suchým popelem, který se před zaléváním rozsype okolo keřů, nebo infuzí. Pro její přípravu budete muset popel smíchat s vodou a nechat dva týdny odstát. Na litr vody připadnou 2–3 polévkové lžíce popela.
Popelem lze rostliny přihnojovat 5–6× za sezónu, a to v množství půl litru infuze na keř. Složení popela do značné míry závisí na tom, z jakého dřeva pochází. Tvrdé dřevo je například bohaté na vápník, popel z kůry má více fosforu a popel z luční trávy je zase bohatý na obsah draslíku. Jednotlivé druhy mezi sebou můžete volně střídat.
Chlebové hnojivo
Hnojení okurek chlebem je vynikající alternativou ke kvasnicovým hnojivům. Chcete-li si chlebové hnojivo připravit, namočte bochník chleba do kbelíku s vodou a nechte přes noc odstát. Ráno rozmoklý chléb uhněťte a rozmíchejte v nádobě s 10 ml jódu. Výslednou hmotu zřeďte vodou v poměru 1 litr hnojiva na 10 litrů vody a aplikujte na listy okurek.
Chléb můžete nechat také v uzavřené nádobě na teplém místě po celý týden. Tímto způsobem získáte hnojivo, které se aplikuje ke kořenům rostlin. Nemusíte pak používat celý bochník, stačí staré a oschlé krajíce v libovolném množství. Směs zřeďte vodou v poměru 1 : 3 a každý keř zalijte asi půl litrem výsledného hnojiva jednou za 5 dní.
Hnojení slepičím trusem a cibulí
I když je slepičí trus organické hnojivo, obsahuje železo, měď, síru, mangan, zinek a kobalt. Trus zřeďte vodou v poměru 1 : 20 a nechte několik hodin za občasného míchání odstát. Výsledný roztok musí být přefiltrovaný, až pak je připravený k použití. Pro jednu rostlinu se doporučuje připravit půl litru nálevu a používat ho 3× za sezónu – na začátku vegetačního období, během kvetení okurek a během vytváření plodů.
Hnojivo z cibule má tu výhodu, že jej lze použít pro kořenovou i listovou výživu. Postřik a zalévání okurek nálevem z cibulové slupky je tedy nejen vysoce kvalitním krmením, ale i ochranou před chorobami a škůdci. Nálev se připravuje z 20 gramů slupek a 5 litrů teplé vody. Směs nechte 4 dny odstát, poté ji přefiltrujte. Toto hnojivo lze použít i k výživě další zeleniny, například rajčat.
Jak hnojit nálevy a infuzemi?
Vzhledem k tomu že nálevy a odvary jsou často velmi koncentrované, je nutné je před použitím vždy zředit vodou. Okurky lze zalévat dvěma způsoby – buď přímo ke kořenům, nebo ve vyhloubené drážce nakreslené podél řady keřů ve vzdálenosti 6–7 cm od nich. Pokud není uvedeno jinak, okurky se doporučuje krmit 3–4× za sezónu. Jaké hnojivo k tomuto účelu použijete je zcela na vás a na vlastnostech půdy, ve které okurky pěstujete.
Zdroj: myhomeinspiration.net