O zázvoru a jeho účincích ví snad každý. Máme pro Vás opravdu jednoduchý recept, díky kterému si připravíte zázvorový základ, který se hodí do limonád či ochucených nápojů. V podzimních dnech ho můžete přidávat i do čaje.
Zázvor a jeho účinky
- Je antibakteriální a protizánětlivý
- Podporuje chuť k jídlu
- Usnadňuje trávení a pomáhá proti žaludečním nevolnostem
- Snižuje cestovní nevolnost
- Zmírňuje nevolnost při těhotenství
- Je prevencí proti chřipce a rýmě
- Pomáhá mírnit potíže při chřipce a rýmě
- Uklidňuje a zmírňuje bolesti hlavy
- Zpomaluje některé druhy rakoviny
Ingredience
Zázvorového základu doporučujeme připravit asi 0,5 litru. Do limonád pak stačí přidat malé množství (většinou 1 lžíci).
čerstvý zázvor
třtinový cukr (celkově asi 5 polévkových lžic)
voda (nejlépe filtrovaná)
uzavíratelné lahve nebo zavařovací sklenice
[hana-code-insert name=’google‘ /]Postup
> Zázvor si oloupejte a poté nastouhejte na hrubé části struhadla. Potřebujete tak 2-3 vrchovaté lžíce zázvoru.
> Nastrohaný zázvor dejte do misky a smíchejte s 1 lžící nerafinovaného třtinového cukru a přidejte 2 lžíce vody. Misku přikryjte a nechte kvasit na teplém místě.
> Během následujích 5 dnů každý den vmíchejte do misky 2 lžíce zázvoru, 1 lžici cukru a 2 lžíce vody. Zázvor tak začne pěnit. A bude mít pomalu vůni piva.
> Po 5 dnech je připraven k použití.
Tipy
- Uvařte 1 litr bylinkového nebo ovocného čaje a podle potřeby oslaďte.
- Do čaje vmíchejte 1/4 hrnku (vrchovatou 1 polévkovou lžíci) zázvorového základu.