Už jste o tom slyšeli? Báječné a křupavé okurky bez dlouhého zavařování. Do čeho je dát a jaký je recept na samotný lák? Zapomeňte na složitosti, když to jde jednoduše. A jak přesně? -
Menu

Už jste o tom slyšeli? Báječné a křupavé okurky bez dlouhého zavařování. Do čeho je dát a jaký je recept na samotný lák? Zapomeňte na složitosti, když to jde jednoduše. A jak přesně?

Na neobvyklé rustikální svatbě jeden manželský pár objevil neodolatelnou a nezapomenutelnou chuť nám tak známých nakládaných okurek. Báječná chuť je natolik ohromila, že ihned požádali ženu, která okurky připravovala, o recept. Bylo jim odhaleno tajemství, které nemá se svou křupavostí a voňavostí, obdoby. Doma poprosili svoji maminku, a ta jim začala okurky připravovat na své chatě.

Ideální pochoutka na zimu

V obci, kde svatba probíhala, se tímto způsobem okurky připravovat sobem okurky připravují už dlouhá léta. Jakmile se objeví na polích, jsou okamžitě posbírány a vloženy do studny. Způsob přípravy je snadný, stejně jako jejich údržba. Výsledkem budou okurky, které Vás ohromí svou:

  • křupavostí
  • voňavostí
  • lehce solenou chutí

Pravděpodobně si říkáte, co může být na obyčejných okurkách tak světoborného a tajemného. Následující recept Vás přesvědčí, že si okurky zaslouží rozhodně větší pozornost.

Nástroje a ingredience

Z nástrojů budete potřebovat na přípravu potřebovat: velkou mísu, kartáček na okurky, gázu, pánev a sterilizované sklenice. Z ingrediencí budete potřebovat: 2 kg okurek, 100 g soli, 1 l vody, 3 květenství kopru, 1 list křenu, 1 hlavu česneku, 4 černé pepře, 2 bobkové listy, 1 lžičku hořčičných semínek, ¼ lusku červené papriky, 2 třešňové listy, 2 listy černého rybízu a 2 dubové listy. Uvedené množství ingrediencí je počítáno na jednu třílitrovou nádobu. V případě větší nádoby (5 l) je třeba množství zdvojnásobit.

Postup přípravy

Okurky okartáčujte, abyste je zbavili nečistot, a namočte je na pár hodin do studené vody. Okurky tak získají na neodolatelné křupavosti. Mezitím si připravte vhodnou nádobu (sklenici) a pořádně opláchněte kopr, křenové, třešňové, rybízové a dubové listy. Dno nádoby vyskládejte polovinou listů, červenou paprikou, česnekem a kořením. Na to začněte skládat okurky, co nejtěsněji k sobě. Na pánvi zahřejte vodu a rozpusťte v ní sůl (solanka). Následně okurky v nádobě zalijte solankou a položte na ně zbývající listy. Přikryjte sklenici víčkem.

Po dvou dnech vyjměte okurky ze sklenice, spolu s česnekem a listy. Okurky důkladně omyjte pod tekoucí vodou, očistěte gázou a dejte vařit. Jakmile se objeví pěna, odstraňte ji. Okurky vložte do čistých sterilizovaných nádob a přidejte k nim trochu čerstvého kopru a česneku (dle vlastního uvážení). Následně zalijte solankou a uzavřete kovovým víčkem. Sklenice otočte na jeden den vzhůru nohama a umístěte je na chladné místo.

Objeví-li se v okurkách bílý květ, neznamená to, že se okurky zkazily. Jde o kyselinu mléčnou, díky které bude okurky možno skladovat po velmi dlouhou dobu. Před samotnou konzumací, stačí okurky propláchnout ve vodě. S chutí do nich.

Líbil se vám článek?

Tisk
RECEPTY

Znojemské okurky podle tohoto receptu jsou ty nejlepší, jaké jste…

Znojemské okurky jsou pojem. Nutno však říci, že když si je koupíte v obchodě, rozhodně nebude jejich chuť taková, jako dříve.…
RECEPTY

Tyhle mini rolky si zamilujete nejenom vy, ale zamiluje si…

Čeká vás návštěva a vy ji chcete něčím pohostit? Jestliže ano a zároveň nevíte, čím by to mělo být, máme…
RECEPTY

Máte chuť na maso, ale máte dost klasických plátků, nebo…

Když máte chuť na maso, je několik možností, co si připravit. Když ale nechcete opakovat stále ty stejné recepty na…
RECEPTY

Běžné kuřecí řízky jistě znáte. Máte už jich dost a…

Zažíváme to téměř všichni. Když přijdeme odpoledne či navečer domů, jsme po celém dni v práci většinou tak unavení, že…
RECEPTY

U přípravy běžného pečiva potřebujete kromě jiného také mléko a…

Každému se občas stane, že potřebuje narychlo vytvořit nějakou pochoutku pro návštěvu, která se nahlásila na poslední chvíli – nebo…
RECEPTY

Nebojte se vyzkoušet nový recept na nakládaná rajčata. Chcete si…

Nakládaná rajčata patří mezi pochoutky, na které si člověk velice rychle zvykne a pak by je nejraději používal do všeho.…