Už jste o tom slyšeli? Báječné a křupavé okurky bez dlouhého zavařování. Do čeho je dát a jaký je recept na samotný lák? Zapomeňte na složitosti, když to jde jednoduše. A jak přesně? -
Menu

Už jste o tom slyšeli? Báječné a křupavé okurky bez dlouhého zavařování. Do čeho je dát a jaký je recept na samotný lák? Zapomeňte na složitosti, když to jde jednoduše. A jak přesně?

Na neobvyklé rustikální svatbě jeden manželský pár objevil neodolatelnou a nezapomenutelnou chuť nám tak známých nakládaných okurek. Báječná chuť je natolik ohromila, že ihned požádali ženu, která okurky připravovala, o recept. Bylo jim odhaleno tajemství, které nemá se svou křupavostí a voňavostí, obdoby. Doma poprosili svoji maminku, a ta jim začala okurky připravovat na své chatě.

Ideální pochoutka na zimu

V obci, kde svatba probíhala, se tímto způsobem okurky připravovat sobem okurky připravují už dlouhá léta. Jakmile se objeví na polích, jsou okamžitě posbírány a vloženy do studny. Způsob přípravy je snadný, stejně jako jejich údržba. Výsledkem budou okurky, které Vás ohromí svou:

  • křupavostí
  • voňavostí
  • lehce solenou chutí

Pravděpodobně si říkáte, co může být na obyčejných okurkách tak světoborného a tajemného. Následující recept Vás přesvědčí, že si okurky zaslouží rozhodně větší pozornost.

Nástroje a ingredience

Z nástrojů budete potřebovat na přípravu potřebovat: velkou mísu, kartáček na okurky, gázu, pánev a sterilizované sklenice. Z ingrediencí budete potřebovat: 2 kg okurek, 100 g soli, 1 l vody, 3 květenství kopru, 1 list křenu, 1 hlavu česneku, 4 černé pepře, 2 bobkové listy, 1 lžičku hořčičných semínek, ¼ lusku červené papriky, 2 třešňové listy, 2 listy černého rybízu a 2 dubové listy. Uvedené množství ingrediencí je počítáno na jednu třílitrovou nádobu. V případě větší nádoby (5 l) je třeba množství zdvojnásobit.

Postup přípravy

Okurky okartáčujte, abyste je zbavili nečistot, a namočte je na pár hodin do studené vody. Okurky tak získají na neodolatelné křupavosti. Mezitím si připravte vhodnou nádobu (sklenici) a pořádně opláchněte kopr, křenové, třešňové, rybízové a dubové listy. Dno nádoby vyskládejte polovinou listů, červenou paprikou, česnekem a kořením. Na to začněte skládat okurky, co nejtěsněji k sobě. Na pánvi zahřejte vodu a rozpusťte v ní sůl (solanka). Následně okurky v nádobě zalijte solankou a položte na ně zbývající listy. Přikryjte sklenici víčkem.

Po dvou dnech vyjměte okurky ze sklenice, spolu s česnekem a listy. Okurky důkladně omyjte pod tekoucí vodou, očistěte gázou a dejte vařit. Jakmile se objeví pěna, odstraňte ji. Okurky vložte do čistých sterilizovaných nádob a přidejte k nim trochu čerstvého kopru a česneku (dle vlastního uvážení). Následně zalijte solankou a uzavřete kovovým víčkem. Sklenice otočte na jeden den vzhůru nohama a umístěte je na chladné místo.

Objeví-li se v okurkách bílý květ, neznamená to, že se okurky zkazily. Jde o kyselinu mléčnou, díky které bude okurky možno skladovat po velmi dlouhou dobu. Před samotnou konzumací, stačí okurky propláchnout ve vodě. S chutí do nich.

Líbil se vám článek?

Tisk
RECEPTY

Nestíháte péct? Máme řešení. Na tento výborný slaný koláč Vám…

Pečete rádi, ale kvůli práci Vám nezbývá čas na pečení? Miluje Vaše rodina koláče, ale kvůli nedostatku času jim je…
RECEPTY

Tohle si zamilujete! Jednoduchý recept na úžasně chutný, zdravý a…

Dort s sebou nese něco honosného a báječného, a často je spojován s narozeninami, oslavami, výročími a jinými podobnými událostmi. Je ovšem…
RECEPTY

Pizza jako od Itala! Základem výborné pizzy je tenké těsto.…

Máte rádi pizzu? Kdo by neměl. Pizza je jedno z nejpopulárnějších jídel na celém světě a jeho obliba stále roste. Když…
RECEPTY

Myslíte si, že okurky se musí nakládat jen do octa?…

Nakládané okurky neboli nakládačky patří mezi poklady české nebo přesněji moravské kuchyně. Především v sychravých zimních dnech dokáží oživit téměř každé…
RECEPTY

Už jste ochutnali srbský koláč? Jeho jemná chuť vás mile…

Důvodů, proč se těšíme na víkend je mnoho. Jedním z nich ale často bývá i jídlo. O víkendu totiž máme více…
RECEPTY

Stačí málo a vykouzlíte skvělé koblihy. V čem jsou tyto…

Máte rádi koblihy? Pak se podívejte na recepty, díky kterým vykouzlíte úsměv na tváři každému. Nikdo nezapomíná na to, jaké…