Pomalu, ale jistě přichází léto a s ním hromada ovoce. Letní horké dny přímo svádí ke konzumaci svěžích, barevných a zdravých plodů ovoce jako jsou třeba banány, pomeranče, meloun, broskve a mnoho dalších. Kdo nemá to štěstí a nemůže si je vypěstovat doma na zahrádce, může navštívit obchod, kde většinou vše najde hezky pohromadě. Mezi nimi objeví také i druh ovoce, který je znám jako lesní plody. Pod lesními plody si většina z nás představí maliny, lesní jahody, borůvky. A právě o borůvkách bude dnešní článek.

Síla borůvek

Borůvky jsou malé modré bobulky, které rostou nejčastěji v lesních porostech. Je to oblíbené, chutné a velmi zdravé ovoce. Většina z nás borůvky samozřejmě zná, ale už málokdo ví, že v sobě ukrývají antioxidanty, které mají pozitivní vliv na náš organismus. Hlavními výhodami konzumace borůvek je:

  • zabraňují zvýšení cholesterolu v krvi
  • zpomalují proces stárnutí
  • přispívají k prevenci proti vzniku nádorů
  • podporují činnost mozku a zlepšují paměť.

Většinou je rádi baštíme v syrovém stavu, nicméně jsou i ideální přísadou do nejrůznějších koláčů, buchet a jiných dobrot. Někteří lidé z nich dělají dokonce i výborné džemy, které následně mohou konzumovat po celý rok. Borůvky jsou báječným doplňkem stravy, pro případ, že se rozhodnete pro zdravější životní styl a jejich chuť je přímo fantastická.

Do lesa na borůvky

Už podle názvu je jasné, že lesní plody jsou plody, které najdeme v lese. Mezi nejznámější lesní plody patří právě charakterizované borůvky. Srdce milovníků těchto malých modrých bobulek, mohou v tomto období plesat, neboť právě nastává čas jejich nejhojnějšího výskytu. Pokud tedy nechcete stále jen ty kupované a mnohdy upravované borůvky ze supermarketu, které navíc cestují velkou dálku, aby se k Vám dostaly, zajeďte si do lesa.

Existuje mnoho míst, kde se to borůvkami jen hemží. Stačí sbalit hrneček, vyrazit a zanedlouho už se můžete ládovat borůvkami k prasknutí. Ale pozor, abyste si je nespletli s jinými, jedovatými bobulemi např. rulíkem zlomocným, nebo vraním okem čtyřlistým. Vydáte-li se do lesa s dětmi, předem je o tom varujte, ať nedojde k neštěstí.

Domácí pěstování

Pro ty, kteří odmítají supermarketovou variantu a zároveň nemají příležitost vyrazit na borůvky do lesa, existuje možnost, jak si borůvky vypěstovat doma, třeba na zahrádce či balkonu. Výhodou tohoto řešení a této metody, kterou ihned představíme je to, že si jich můžete vypěstovat neomezené množství a tím pádem se borůvkami ládovat klidně celý rok. Jak tedy na to?

Pěstování na zahrádce

V případě, že se rozhodnete pěstovat borůvky na zahrádce, čtěte následující postup. V první řadě je potřeba pro výsadbu zvolit správné a vhodné místo, neboť borůvky potřebují:

  • kvalitní živnou půdu
  • dostatek slunečního světla
  • dostatečný prostor kolem sebe

Není proto vhodné, je zasadit v blízkosti jiných keřů či rostlin. Mezi samotnými borůvkovými keři nechávejte vždy rozestup 1-3 metry. I přes to, že potřebují kvalitní půdu, daří se jim ve většině zemí, neboť se snadno přizpůsobují místnímu klimatu. Nicméně v naších podmínkách je nevhodnější pro jejich výsadbu zvolit podzim nebo jaro. Jakmile borůvky zasadíte, dostatečně je zalévejte, protože potřebují opravdu velké množství vláhy.

Pro kvalitní a nepřetržitou produkci je potřeba keř pravidelně prořezávat. Důkladně odstraňujte všechny mrtvé a uschlé části větví, neboť ty keř zatěžují a vysávají z něj živiny. Nízké porosty odstraňte také. Co se týče hnojení, používejte jen organická hnojiva nebo krmnou mouku. Jiné hnojiva borůvkám prokazatelně škodí.

Pěstování na balkoně

Rozhodnete-li se pro pěstování na balkoně, budete potřebovat velký květináč. Květináč naplňte zeminou ze zahrady a přidejte do něj kyselou složku. Po zasazení keře, umístěte květináč na vhodné místo. Počítejte s tím, že pokud dáte květináč na slunné místo, budete muset keř více zalévat. Borůvky můžete nechat na balkoně i přes zimu, je ovšem potřeba dát si pozor, aby nedošlo k umrznutí kořenů.

Vyrazíte na borůvky do lesa, supermarketu nebo si je vypěstujete doma? V každém případě Vám přejeme dobrou a zdravou chuť.

Sdílejte článek