Už nikdy nemusíte kupovat česnek. Vypěstujte si ho doma!

Česnek je v kuchyni nepostradatelnou součástí mnoha jídel. Jeho intenzivní aroma a chuť přidávají do pokrmů zvláštní nádech. Co kdybychom vám řekli, že můžete vypěstovat česnek přímo doma? Ano, je to možné a není to tak složité, jak by se mohlo zdát. S trochou trpělivosti a péče si můžete vychutnat čerstvý, domácí česnek ze své zahrádky nebo dokonce z venkovního květináče.

Vyberte vhodnou cibulku

Začněte s výběrem zdravé cibulky česneku. Měla by být celistvá a nejlépe organická. Můžete si cibulku koupit v obchodě, zajistěte však, aby nebyla chemicky ošetřená, což by mohlo bránit klíčení. Nejlepší je koupit si česnek od jiného zahrádkáře nebo zajít na trh.

Příprava cibulky

Než začnete s výsadbou, oddělte jednotlivé stroužky od hlavice. Poté pečlivě vyberte nejsilnější a nejzdravější stroužky, které budou klíčit. Nikdy neberte stroužky, které mají poškození nebo jsou nemocné. Můžete také namočit stroužky na několik hodin do vody, což podpoří klíčení.

Čtěte také: Používejte na rajčata toto hnojivo a budete překvapeni velkou úrodou

Výsadba

shutterstock.com

Cibulky česneku potřebují slunné a dobře odvodněné prostředí. Vhodný je prostor s dostatkem slunečního světla. Zvolte květináč s drenážními otvory, aby nedocházelo k přemokření půdy. Zasaďte stroužky do hloubky asi 2 až 3 centimetry a mezi nimi ponechte dostatečný rozestup.

Péče a růst

Česnek je relativně nenáročný na péči. Ujistěte se, že zemina zůstává vlhká, ale ne přemokřená. Pravidelně odstraňujte plevele a počítejte s tím, že česnek bude růst několik měsíců. Během růstu můžete pozorovat vývoj zeleného výhonku, který se později přemění na hlávku česneku.

shutterstock.com

Sklizeň

Když stonky česneku začnou žloutnout a naklánět se ke zemi, je čas na sklizeň. Opatrně vytáhněte cibulky z půdy a nechte je několik dní zavadnout na suchém a slunném místě. Poté je můžete uříznout a skladovat na suchém, chladném a větraném místě pro pozdější použití.

Zdroj: tudasfaja.com