Už nikdy nemusíte kupovat česnek. Vypěstujte si ho doma!

Česnek je v kuchyni nepostradatelnou součástí mnoha jídel. Jeho intenzivní aroma a chuť přidávají do pokrmů zvláštní nádech. Co kdybychom vám řekli, že můžete vypěstovat česnek přímo doma? Ano, je to možné a není to tak složité, jak by se mohlo zdát. S trochou trpělivosti a péče si můžete vychutnat čerstvý, domácí česnek ze své zahrádky nebo dokonce z venkovního květináče.

Vyberte vhodnou cibulku

Začněte s výběrem zdravé cibulky česneku. Měla by být celistvá a nejlépe organická. Můžete si cibulku koupit v obchodě, zajistěte však, aby nebyla chemicky ošetřená, což by mohlo bránit klíčení. Nejlepší je koupit si česnek od jiného zahrádkáře nebo zajít na trh.

Příprava cibulky

Než začnete s výsadbou, oddělte jednotlivé stroužky od hlavice. Poté pečlivě vyberte nejsilnější a nejzdravější stroužky, které budou klíčit. Nikdy neberte stroužky, které mají poškození nebo jsou nemocné. Můžete také namočit stroužky na několik hodin do vody, což podpoří klíčení.

Výsadba

shutterstock.com

Cibulky česneku potřebují slunné a dobře odvodněné prostředí. Vhodný je prostor s dostatkem slunečního světla. Zvolte květináč s drenážními otvory, aby nedocházelo k přemokření půdy. Zasaďte stroužky do hloubky asi 2 až 3 centimetry a mezi nimi ponechte dostatečný rozestup.

Péče a růst

Česnek je relativně nenáročný na péči. Ujistěte se, že zemina zůstává vlhká, ale ne přemokřená. Pravidelně odstraňujte plevele a počítejte s tím, že česnek bude růst několik měsíců. Během růstu můžete pozorovat vývoj zeleného výhonku, který se později přemění na hlávku česneku.

shutterstock.com

Sklizeň

Když stonky česneku začnou žloutnout a naklánět se ke zemi, je čas na sklizeň. Opatrně vytáhněte cibulky z půdy a nechte je několik dní zavadnout na suchém a slunném místě. Poté je můžete uříznout a skladovat na suchém, chladném a větraném místě pro pozdější použití.

Zdroj: tudasfaja.com