Už nikdy nepůjdete do obchodu. Tento domácí sýr chutná podstatně více a připravit ho stojí pár korun

Výběr je v obchodech sice velký, ale pokud se máme podívat také na chuť, tak musíme jasně říci, že ta není vždy ideální. Máme na mysli sýry, které lze jíst k pečivo, ale třeba i ochutnávat k vínu. Kdo touží po dokonalé chuti, a také po přírodním složení, které není spojeno s žádnou chemií, ten by měl myslet na to, že ho zaujme domácí sýr. Podívejte se, jak si ho připravit. Lepší jste totiž nikdy nejedli.

Co budete potřebovat?

Pokud zhruba víte, co obsahuje klasický sýr, budete i celkem dobře vědět, jaké ingredience si připravit. Jak jsme uvedli výše, lákadlem je rozhodně to, že se nemusíte obávat ani chemie, ani se nemusíte obávat jakýchkoliv konzervantů. Výsledkem bude dokonalý domácí sýr, který si zamilujete. A co si k němu připravit?

  • 1 litr mléka
  • 300 gramů zakysané smetany
  • 3 vejce
  • 1 lžíce soli

Zahřejte mléko

Pamatujte na to, že když se připravuje domácí sýr, je třeba myslet na dokonalou čistotu všeho, co přijde s jednotlivými ingrediencemi do kontaktu. Jako první je nutné vzít si hrnec a do něho nalít mléko, které lehce zahřejete. Pokud je vlažné, přisypte do něho sůl, která by se měla důkladně rozpustit. Poté stáhněte plamen a nechte mléko pozvolna ohřívat.

Čtěte také: Úžasný recept na jablkový koláč, který se dědí v naší rodině už roky. Chutná přímo famózně!

Připravte zakysanou smetanu

Jak? Jednoduše. Dejte ji do čisté nádoby a následně ji důkladně promíchejte s trojicí vajec. Jakmile vznikla hladká hmota, můžete ji pomalu přidávat do mléka na sporáku. Vše je třeba dělat pozvolna a s tím, že budete mléko i postupně míchat, aby došlo k tomu, že se všechny ingredience náležitě provážou.

Vařte zhruba 5 minut

Nyní zase zvyšte teplotu pod mlékem, jelikož nastává chvíle spojená s tím, že bude nutné vše přivést k varu. Jakmile se tak stane, nechte jenom lehce probublávat. Takto je třeba směs vařit zhruba po dobu 5 minut. Nutné je vše stále míchat. Po této době již uvidíte, že se vše začíná tvořit právě do podoby sýru.

Přeceďte a nechte vystydnout

Jakmile vidíte, že se ukazují první tuhé konzistence sýru, je na místě vše přecedit. Poprvé můžete přes cedník a podruhé se neobejdete bez plátna. Vznikne vám zde hmota, kterou už můžeme nazvat jako domácí sýr. Nutné je nechat ji nejprve důkladně okapat a také ochladit na pokojovou teplotu. Potom doporučujeme zabalit do čistého plátna, položit na talíř a potom už jenom vložit do lednice. Zde ponechte minimálně po dobu 5 hodin, jelikož je třeba, aby se domácí sýr důkladně zchladil. Potom bude mít i správnou konzistenci. Po této době ho vyjměte a můžete zakrojit.