Už nikdy si v obchodě nekoupíte ani koblihu. To vám garantujeme. Až vyzkoušíte tento recept, najednou zjistíte, že ty kupované jsou od domácí varianty chuťově na míle vzdáleny!

Příprava domácích koblihů není nijak složitá, přesto je výsledek několikanásobně lepší, než kdybyste si koblihy museli kupovat. Pokud patříte mezi milovníky koblih, pak byste zcela určitě měli vyzkoušet tento náš recept. Výsledkem jsou totiž krásně nadýchané, kypré a vláčné koblihy, které potěší oko stejně jako vaše chuťové pohárky. Takovým koblihám se nic nevyrovná.

Ingredience

Na přípravu těchto skvělých koblížků budete potřebovat následující ingredience:

  • 500 g hladké mouky,
  • 1 kostka droždí,
  • 250 ml mléka,
  • 6 žloutků,
  • ½ šálku cukru,
  • 150 g másla,
  • olej na smažení,
  • marmeláda na naplnění.

Snadná a rychlá příprava

Příprava není nijak náročná ani dlouhá, i když se jedná o kynuté těsto. Nezapomeňte totiž, že koblihy jsou smažené, takže se vyhnete zdlouhavému pečení. Také kynutí zde není potřeba dlouhé. Začněte tedy tak, že mléko nalijete do hrnce a na mírném ohni je zahřejete. Přidejte dvě lžíce mouky a pořádně promíchejte, abyste neměli hrudky. Poté odstavte.

Čtěte také: Neuvěříte, co se stane, když svou umírající rostlinu přelijete naší zázračnou směsí (návod od dědy zahrádkáře)

Příprava kvásku

Když se mléko ochladí na teplotu, která vás nebude pálit do prstu, přidejte droždí a lžíci cukru. Droždí rozdrobte co nejvíce a pěkně promíchejte. Kdyby bylo mléko horké, zkazilo by to práci kvasnic stejně, jako když je mléko studené. Proto je důležité, aby mělo něco více, než je běžná pokojová teplota.

Příprava těsta

Připravený kvásek můžete nechat kynout, nebo také nemusíte. Stačí, když jej po dobu, co budete šlehat žloutky se zbylým cukrem necháte chvilku odstát. Když je cukr ve žloutcích zcela rozpuštěný, přidáme ho ke kvásku a důkladně promícháme. Abychom dokončili těsto, musíme přimíchat také mouku. Možná bude potřeba těsto pořádně propracovat. Teprve nakonec přidáme rozpuštěné, ale vychladlé máslo. Vše pořádně prohněteme. To, že máme hotovo, poznáme tak, že se těsto přestane lepit na ruce.

Kynutí těsta

Takto připravené těsto nechte půl hodiny na teplém místě kynout. Pro dobré kynutí je vhodné, abyste těsto přikryli v míse utěrkou a po celou půlhodinu si ho nevšímali – nenahlídejte, zda se těsto zvětšuje, ani jej nikam nepřemísťujte. Vaše těsto potřebuje hlavně teplo, klid a dostatek času na vykynutí. Půl hodiny by mělo stačit, než těsto vykyne tak, jak potřebujeme.

Smažení koblížků

Z těsta vytvarujte malé koblížky. Nezapomeňte, že těsto se ještě při smažení nafoukne a téměř zdvojnásobí, takže dělejte koblížky opravdu menší. Abyste měli koblížky stejné, můžete těsto rozválet na plát o tloušťce asi 1,5 cm a kolečka z něj vykrajovat pomocí skleničky. Vytvořené koblížky nechte 20 minut kynout. Poté je usmažte z obou stran dozlatova.

Plnění koblížků

Plničkou naplňte vychladlé koblihy. Můžete si vybrat takovou příchuť marmelády, která vám nejvíce chutná.