Domácí buchty vždy chutnají skvěle a většinou jsou úžasné jednoduché. Tato není žádnou výjimkou, i když si připravíte hned dvě barvy těsta a k tomu ještě sladký sirup. Jestli hledáte nový recept na zajímavou a velmi lehkou buchtu, měli byste vyzkoušet tento osvědčený recept. Pochutná si celá rodina a můžete ji využít také jako dezert pro návštěvy, protože vypadá velmi hezky na talíři.
Co budete potřebovat?
Buchty připravíte snadno, protože všechny ingredience jen smícháte dohromady. Díky tomu je zvládne i naprostý začátečník, který nikdy neupekl vůbec nic. Zkuste sami tento recept a přesvědčíte se o tom, že dokážete připravit velmi dobrou a krásnou buchtu pro sebe i pro svou rodinu.
Na tmavé těsto potřebujete:
- vejce – 5 ks,
- cukr – 5 lžic,
- mouka – 2 ½ lžíce,
- krupice – 2 ½ lžíce,
- vlašské ořechy – 200 gramů,
- strouhaná čokoláda – 80 gramů,
- vanilkový cukr – 1 sáček,
- prášek do pečiva – 1 lžička.
Na žluté těsto:
- vejce – 5 ks,
- cukr – 5 lžic,
- mouka – 2 ½ lžíce,
- krupice – 2 ½ lžíce,
- vanilkový cukr – 1 sáček,
- prášek do pečiva – ½ lžičky.
Na sirup:
- cukr – 600 gramů,
- voda – 800 ml,
- citronová šťáva – 1 ks.
Pracovní postup
Připravte si první těsto. V hluboké míse smíchejte vejce a cukr, šlehejte asi 8-10 minut. Za stálého míchání přidávejte prosátou mouku, prášek do pečiva, krupici, vanilkový cukr a nasekané vlašské ořechy. Vše důkladně promíchejte a nakonec přidejte nastrouhanou čokoládu. Znovu promíchejte a nalijte do vymazaného pekáče. Pečte v troubě předehřáté na 200 stupňů po dobu 10 minut. Mezitím si stejným způsobem připravte druhou část těsta.
Po 10 minutách vyndejte koláč z trouby a rovnoměrně do pekáče nalijte druhou část těsta. Snižte teplotu na 175 stupňů a pečte buchtu dalších 25-30 minut. Mezitím si uvařte sirup. Buchtu vyndejte z trouby a stále horké těsto zalijte sladkým sirupem, který jste si uvařili z cukru, vody a citronové šťávy. Přejeme dobrou chuť!
Zdroj: kuhinja-zdravlje.xyz