Vepřová pečínka se u nás zpravidla připravuje ke slavnostnímu nedělnímu obědu a pokaždé slaví obrovský úspěch. Ráda bych se s vámi o tento recept podělila, abyste i vy mohli ochutnat nádherně křupavou kůrčičku vepřového masa a krásně měkký a dokonale propečený prostředek.
Reklama
Vepřová pečínka už sama o sobě představuje něco slavnostního a výjimečného, takže pokud už vám dochází inspirace a nevíte, co rodině nebo přátelům připravit k obědu, pak je tohle naprosto ideální volba.
Co budete potřebovat na přípravu?
- 750 g vepřového masa
- 100 g cibule
- 100 žampionů
- 100 g tvrdého sýra
- 4 rajčata
- 3 polévkové lžíce červeného vína
- 2 polévkové lžíce hořčice
- 2 polévkové lžíce oleje
- 5 polévkových lžic grilovacího koření
- 1/2 polévkové lžíce jablečného octa
- sůl a pepř
Jak postupovat při přípravě?
- Vepřové maso omyjte, osušte a udělejte do něho nářezy o síle cca 2 cm do 3/4 hloubky.
- Maso vložte do hluboké mísy, potřete ho hořčicí a posypte grilovacím kořením.
- Takto namarinované maso vložte do lednice a nechte 2 hodiny odpočívat.
- Mezitím, co bude maso odpočívat v lednici, si můžete připravit zeleninu. Cibuli oloupejte a nakrájejte na kolečka.
- Vložte cibuli do misky, zakapejte ji jablečným octem a ochuťte solí a pepřem.
- Nechte 10 minut odpočinout.
- Poté očistěte žampiony a nakrájejte je na plátky.
- Rajčata nakrájejte na plátky.
- Vyndejte maso z lednice a do jeho zářezů vložte cibuli, rajčata a žampiony.
- Posolte a opepřete a maso zlehka polijte olejem.
- Takto připravené maso vložte do předehřáté trouby a pečte na 200 °C cca 45 minut.
- Po uplynutí 45 minut maso z trouby vyjměte a posypejte jej nastrouhaným sýrem.
- Vložte zpět do trouby a pečte ještě 5-10 minut.
Vepřová pečínka je naprosto dokonalá podávaná s kaší, kterou si můžete lehce polít šťávou, která vám vznikne při pečení masa. Věřím, že vám tenhle recept určitě zachutná!
Reklama