Redakce ProSvět.cz
6 prosince, 2018

Vepřová pečínka se u nás zpravidla připravuje ke slavnostnímu nedělnímu obědu a pokaždé slaví obrovský úspěch. Ráda bych se s vámi o tento recept podělila, abyste i vy mohli ochutnat nádherně křupavou kůrčičku vepřového masa a krásně měkký a dokonale propečený prostředek.

Vepřová pečínka už sama o sobě představuje něco slavnostního a výjimečného, takže pokud už vám dochází inspirace a nevíte, co rodině nebo přátelům připravit k obědu, pak je tohle naprosto ideální volba.

Co budete potřebovat na přípravu?

  • 750 g vepřového masa
  • 100 g cibule
  • 100 žampionů
  • 100 g tvrdého sýra
  • 4 rajčata
  • 3 polévkové lžíce červeného vína
  • 2 polévkové lžíce hořčice
  • 2 polévkové lžíce oleje
  • 5 polévkových lžic grilovacího koření
  • 1/2 polévkové lžíce jablečného octa
  • sůl a pepř

Jak postupovat při přípravě?

  1. Vepřové maso omyjte, osušte a udělejte do něho nářezy o síle cca 2 cm do 3/4 hloubky.
  2. Maso vložte do hluboké mísy, potřete ho hořčicí a posypte grilovacím kořením.
  3. Takto namarinované maso vložte do lednice a nechte 2 hodiny odpočívat.
  4. Mezitím, co bude maso odpočívat v lednici, si můžete připravit zeleninu. Cibuli oloupejte a nakrájejte na kolečka.
  5. Vložte cibuli do misky, zakapejte ji jablečným octem a ochuťte solí a pepřem.
  6. Nechte 10 minut odpočinout.
  7. Poté očistěte žampiony a nakrájejte je na plátky.
  8. Rajčata nakrájejte na plátky.
  9. Vyndejte maso z lednice a do jeho zářezů vložte cibuli, rajčata a žampiony.
  10. Posolte a opepřete a maso zlehka polijte olejem.
  11. Takto připravené maso vložte do předehřáté trouby a pečte na 200 °C cca 45 minut.
  12. Po uplynutí 45 minut maso z trouby vyjměte a posypejte jej nastrouhaným sýrem.
  13. Vložte zpět do trouby a pečte ještě 5-10 minut.

Vepřová pečínka je naprosto dokonalá podávaná s kaší, kterou si můžete lehce polít šťávou, která vám vznikne při pečení masa. Věřím, že vám tenhle recept určitě zachutná!

Sdílejte článek