Milujete tavené sýry či smetanové pomazánky? Pak je tu recept, který Vás okouzlí a budete ho dělat s menšími obměnami stále dokola. Dá se připravit v různých chuťových provedeních a zamiluje si ho celá rodina. Přitom Vám k němu celkem postačí půl kila tvarohu.
Co budete potřebovat?
- 500 g tučného hrudkovitého tvarohu
- 1 vejce
- 1 lžičku sody
- 100 g másla
- sůl dle chuti
[hana-code-insert name=’google‘ /]Jak na to?
Malý hrnec do poloviny naplňte vodou a přikryjte, dokud voda nezačne vřít. Mezitím si připravte tvaroh. Tvaroh smíchejte v kovové misce s vejcem a sodou a dobře promíchejte. Nechte si rozpustit máslo a přidejte ho k tvarohu, vymíchejte hladkou hmotu podobnou těstu. Sodu přidáváme do tvarohu proto, aby se roztavil. Bez ní by zůstal tuhý i kdybyste ho vařili celý týden. Právě soda zajistí tavitelnost a elasticitu výsledného produktu.
Když voda v hrnci vře, položte na něj kovovou misku a dbejte na to, aby se její dno nedotýkalo vroucí vody v hrnci. V parní lázni tvarohovou směs roztavte, dokud nebude zcela hladká a elastická. Pak misku odstraňte z parní lázně a dosolte a opepřete podle toho, jak máte rádi. My přidáváme i bylinky, ale někdo dává i křen, či šunku.
Sýr dejte do plastové nebo skleněné formy, která se dá uzavřít. Nechte ho vychladit a pak jej skladujte v chladničce.
Přejeme dobrou chuť!