Tak toto Vám nahradí i vynikající chléb se šunkou! Domácí tavený sýr připravujeme každý víkend a vždy nám pár dní vydrží!

Milujete tavené sýry či smetanové pomazánky? Pak je tu recept, který Vás okouzlí a budete ho dělat s menšími obměnami stále dokola. Dá se připravit v různých chuťových provedeních a zamiluje si ho celá rodina. Přitom Vám k němu celkem postačí půl kila tvarohu.

Co budete potřebovat?

  • 500 g tučného hrudkovitého tvarohu
  • 1 vejce
  • 1 lžičku sody
  • 100 g másla
  • sůl dle chuti

[hana-code-insert name=’google‘ /]Jak na to?

Malý hrnec do poloviny naplňte vodou a přikryjte, dokud voda nezačne vřít. Mezitím si připravte tvaroh. Tvaroh smíchejte v kovové misce s vejcem a sodou a dobře promíchejte. Nechte si rozpustit máslo a přidejte ho k tvarohu, vymíchejte hladkou hmotu podobnou těstu. Sodu přidáváme do tvarohu proto, aby se roztavil. Bez ní by zůstal tuhý i kdybyste ho vařili celý týden. Právě soda zajistí tavitelnost a elasticitu výsledného produktu.

Když voda v hrnci vře, položte na něj kovovou misku a dbejte na to, aby se její dno nedotýkalo vroucí vody v hrnci. V parní lázni tvarohovou směs roztavte, dokud nebude zcela hladká a elastická. Pak misku odstraňte z parní lázně a dosolte a opepřete podle toho, jak máte rádi. My přidáváme i bylinky, ale někdo dává i křen, či šunku.

Čtěte také: Přímo dokonalý tvarohový koláč, který ulahodí nejen chuťovým buňkám, ale také samotným očím. Vzhled ala šachovnice Vás zkrátka dostane!

Sýr dejte do plastové nebo skleněné formy, která se dá uzavřít. Nechte ho vychladit a pak jej skladujte v chladničce.

Přejeme dobrou chuť!