Už se nám to blíží. Vánoce jsou za dveřmi, všichni pečou cukroví, připravují se na zdobení stromečku, čekají nás vánoční trhy a spoustu
dalšího. Ale jaké by to byly Vánoce bez voňavé a teplé vánočky na stole. Zkuste si tedy podle tohoto receptu připravit
tuto vánočku doma. Je jemná a za její jemnost může šlahačkové těsto.
Ingredience:
1/2 kg hladké mouky
1/4 l smetany na šlehání – 33%
50g cukru
1 droždí
2 vajíčka
1 bílek
rozinky podle libosti
1 vanilkový cukr
Na potření použijeme žlutek
Postup:
Vezmeme si síto a prosijeme. Přidáme vejce, bílek a rozinky. Zalijeme smetanou a důkladně promícháme a vymodelujeme
těsto. Těsto by mělo být vláčné. Přikryjeme utěrkou a necháme vykynout, třeba u vánočního krbu.
Potom stačí těsto rozdělit na 2 kusy ( můžete více, pokud chcete plést vánočku s více copy )
Potom položíme na plech, který si vysteleme pečícím papírem a necháme ještě pracovat.
Potřeme žloutkem a dáme péct do trouby na 200 stupňů asi na 40 minut. Vánočku kontrolujte například párátkem, nebo špejlí.
Přejeme dobrou chuť 🙂