Tento recept na koule z mletého masa spojuje aromatické koření, jemně nakrájenou zeleninu a křehkou omáčku, vytvářející jedinečnou chuťovou symfonii. Snadno se připravují a představují lahodnou alternativu pro milovníky chutného jídla. Jako přílohu můžete dát rýži, knedlík nebo i hranolky.
Ingredience:
- 1 cibule
- 1 lžičky drceného kmínu (raději římský)
- 1 lžičky koriandru
- 1 lžíce oregana
- 1 lžičky rozmarýnu
- Pepř
- 1 vajíčko
- 2 lžíce smetany
- 400 g mletého masa mix
- Strouhanka
- Olej
- Sůl
- Petrželka
Omáčka:
- 1 smetana – 33%
- 1 lžíce bazalky
- 2 lžíce mouky
- 1 malý rajský protlak
- Ostřejšího kečupu
- 4 cherry rajčátka
- Sůl
- Šťáva z 1/2 citronu
Postup přípravy:
Do mletého masa přidáme několik lžic studené vody, osolíme a opepříme. Přidáme rozmanité koření, jemně nasekanou petrželku, cibuli a smetanu. Po důkladném promíchání necháme směs krátce odpočinout. Poté přidáme vajíčko a strouhanku, aby se daly snadno tvarovat do koulí podobných menším mandarinkám.
V pánvi zahřejeme olej a rychle opečeme koule z masa ze všech stran. Přeneseme je do pekáčku s trochou vody a pečeme v troubě po dobu 20 minut.
Na oleji zpražíme rajský protlak, kečup, cherry rajčátka, bazalku, přidáme 200 ml vody a dochutíme solí. Necháme omáčku povařit.
Po uplynutí první části pečení vylijeme omáčku na koule a necháme péct dalších 30 minut. Po vyjmutí z trouby přendáme na hořák a zalijeme smetanou s rozšlehanou moukou. Případně můžeme přidat trochu vody, promíchat a dochutit citronovou šťávou a případně cukrem.