Variace masových koulí se skvělou babiččinou omáčkou – jako přílohu můžete podávat téměř cokoli

Tento recept na koule z mletého masa spojuje aromatické koření, jemně nakrájenou zeleninu a křehkou omáčku, vytvářející jedinečnou chuťovou symfonii. Snadno se připravují a představují lahodnou alternativu pro milovníky chutného jídla. Jako přílohu můžete dát rýži, knedlík nebo i hranolky.

Ingredience:

  • 1 cibule
  • 1 lžičky drceného kmínu (raději římský)
  • 1 lžičky koriandru
  • 1 lžíce oregana
  • 1 lžičky rozmarýnu
  • Pepř
  • 1 vajíčko
  • 2 lžíce smetany
  • 400 g mletého masa mix
  • Strouhanka
  • Olej
  • Sůl
  • Petrželka

Omáčka:

  • 1 smetana – 33%
  • 1 lžíce bazalky
  • 2 lžíce mouky
  • 1 malý rajský protlak
  • Ostřejšího kečupu
  • 4 cherry rajčátka
  • Sůl
  • Šťáva z 1/2 citronu
shutterstock.com

Postup přípravy:

Do mletého masa přidáme několik lžic studené vody, osolíme a opepříme. Přidáme rozmanité koření, jemně nasekanou petrželku, cibuli a smetanu. Po důkladném promíchání necháme směs krátce odpočinout. Poté přidáme vajíčko a strouhanku, aby se daly snadno tvarovat do koulí podobných menším mandarinkám.

V pánvi zahřejeme olej a rychle opečeme koule z masa ze všech stran. Přeneseme je do pekáčku s trochou vody a pečeme v troubě po dobu 20 minut.

Čtěte také: Jedinečný dezert, který budete mít hotový během chvilky

Na oleji zpražíme rajský protlak, kečup, cherry rajčátka, bazalku, přidáme 200 ml vody a dochutíme solí. Necháme omáčku povařit.

Po uplynutí první části pečení vylijeme omáčku na koule a necháme péct dalších 30 minut. Po vyjmutí z trouby přendáme na hořák a zalijeme smetanou s rozšlehanou moukou. Případně můžeme přidat trochu vody, promíchat a dochutit citronovou šťávou a případně cukrem.