David Hampl
15 února, 2019

Někteří z nás používají alobal téměř každý den a neumí si bez něj život v kuchyni už ani představit. Ano, jedná se o velice užitečného a praktického pomocníka, ale zároveň o nebezpečí pro naše zdraví. Vědci radí, abyste ho co nejvíce omezili nebo alespoň používali tak, abyste minimalizovali špatný vliv, který na nás má. Víte, co děláte špatně a proč vám škodí?

Škodí našemu mozku

Američtí odborníci potvrdili opětovně fakt, že hliníkové obaly jsou neurotoxickým materiálem. Ve vyšším množství dokáží vyvolat v našem těle již nevratné změny. Alobal ovlivňuje funkci mozku, narušuje naše kognitivní (poznávací) schopnosti a způsobuje problémy koordinací pohybů. Je jedním z faktorů, které mohou vést k rozvoji Alzheimerovy choroby.

Odvápňuje kosti

Hliník má tendence se v našem těle usazovat a to nejen v nervové soustavě, ale i v dalších částech těla. Jeho vysoký obsah má silný vliv i na kosti – odvápňuje je a mění činnost jejich buněk. Díky uvolňování vápníků do krve můžeme pak paradoxně u doktora mít diagnostikovanou hyperkalcemii, neboli vysoký obsah vápníku v krvi, což člověka z laického vybízí ještě více k jeho záměrnému snižování. Chronická otrava hliníkem může způsobit dokonce osteoporózu.

Další možná rizika

Kromě negativního vlivu na náš mozek a naše kosti je tu ještě několik dalších oblastí, ve kterých nám hliník značně neprospívá. Může totiž při zpracování jako je pečení uvolňovat do vzduchu drobné částečky, které po vdechnutí ve vážných případech způsobují až fibrózu plic. Někteří vědci také hovoří, že má na svědomí ztrátu kontroly nad ovládáním svalů. Dokonce i v malém množství, které tělo umí bezpečně vyloučit, jsou zbytečně zatěžovány a poškozovány ledviny, které s ním musejí bojovat.

Teplem nebezpečí stoupá

Dr. Essam Zubaidy a jeho tým odborníků varují, že hliník se nejvíce uvolňuje do potravin, pokud je zahříván. Rozhodně může posloužit například jako dobrý obal pro různé předměty v domácnosti, ale nikdy v něm nepečte ani negrilujte. Nebezpečí stoupá ještě více s přidáním různých kyselých látek jako na například citron. Kyselost totiž alobal částečně rozpouští a do potravy se tak uvolňuje ještě více toxinů. Výzkumníci z Univerzity v Sharjah přišli se zjištěním, že během jednoho vaření v alobalu se do jídla uvolní až 400 mg hliníku. Naproti tomu Světová zdravotnická organizace (WHO) uvádí, že maximální denní příjem hliníku, který je pro naše tělo stále ještě bezpečný, by neměl být vyšší 60 mg.

Čím ho nahradit?

Pro zabalení a uskladnění jídla se dají použít různé uzavíratelné mističky, krabičky nebo sáčky určené na potraviny. K zapékání jsou ideální skleněné či keramické formy na pečení. Pokud grilujete, využijte speciální folie, které jsou k tomuto účelu vyrobené nebo nejlépe připravujete své pochutiny na kameni, který je zdravou alternativou – nepropadávají jím drobné kousky a ani vám nestékají dolů marinády.

Sdílejte článek