Věděli jste, že je Quinoa pro Vás daleko lepší než rýže? Zde je několik důvodů, proč tomu tak je!

Vyslovováno KEEN-wah, quinoa je jednou z obilovin, která si pomalu vytváří obrovskou fanouškovskou základnu díky svým bezlepkovým kvalitám a vysokému obsahu bílkovin. Ať už hledáte alternativu k rýži, nebo chcete jednoduše dohnat trend, tato surovina patří jednoznačně do Vaší spížky.

Výživové statistiky

Servírovací velikost: 1 šálek (185 g) vařené quinoy

  • 222 kalorií
  • 4 g celkového tuku
  • 0 g nasyceného tuku
  • 8 g bílkoviny
  • 39 g sacharidů
  • 5 g vlákniny
  • 2 g cukru
  • 31 mg vápníku
  • 3 mg železa
  • 118 mg hořčíku
  • 281 mg fosforu
  • 318 mg draslíku
  • 13 mg sodíku

Co přesně je quinoa?

Čtěte také: Vzhledem k tomu, že jsem vyzkoušela tento recept, nemusela jsem konečně kupovat cukroví! Oslnivě chutné!

[hana-code-insert name=’google‘ /]Quinoa je definována jako pseudo-obilovina, ale je klasifikována jako celá zrna. Malá semena jsou vařena jako rýže a mletá jsou využívána jako mouka. Quinoa je produkována převážně v Jižní Americe. Rychle se rozrostla díky své popularitě, kterou získala díky vysokému obsahu bílkovin. Najdete ji v cereáliích, přílohách, těstovinách a jiných receptech.

Existuje více než 120 odrůd quinoy, odlišných v barvě a chuti, ale obvykle má lehce ořechovou chuť sama o sobě.

Je quinoa pro Vás dobrá?

Quinoa je zrno bohaté na bílkoviny, vlákninu, střední tuk, vitamíny a minerály. Navíc je považována za kompletní protein, což znamená, že obsahuje všechny esenciální aminokyseliny v nezbytném množství. Díky tomu je skvělá volba pro vegetariány, vegany a lidi, kteří se snaží jíst méně masa.

Co jí dává výživové hodnoty v porovnání s ostatními zrny? Je vyšší u vitaminů B než jiné alternativy obilovin, jako je ječmen, žito, rýže a kukuřice. B-vitamíny přispívají k metabolickým reakcím, které se dějí v celém Vašem těle, přeměňují jídlo, které jíte, na energii. Konzumace quinoy může také přispět ke snížení LDL nebo „špatného“ cholesterolu, čímž se snížuje riziko kardiovaskulárních onemocnění.

Je quinoa lepší než rýže?

[hana-code-insert name=’Dole‘ /]Quinoa, i když je méně populární než rýže, může být alternativou, která je výživnější pro Vaše tělo. Při podávání 100 gramů má quinoa dvojnásobné množství bílkovin (14 gramů oproti 7 gramům) přibližně při stejném množství kalorií. Má také 2,5 násobek množství vlákniny než rýže: 7 gramů oproti 3 gramům.

Je quinoa bez lepku?

Quinoa je přirozeně bez lepku, takže je bezpečnou volbou pro osoby s celiakií nebo nesnášenlivostí lepku. Navíc je vyšší v kyselině listové než rafinovaná zrna, jako je rýže nebo kukuřice. Tento klíčový vitamín hraje roli v neurologických funkcích těla a imunitě.

Jak správně připravit quinou?

Quinoa, která se nalézá na policích supermarketu, je obvykle předem opláchnutá (označeno na obalu), ale vždy je dobré ji před vařením propláchnout. Tím se odstraní přírodní pesticid nacházející se na povrchu jader, známý jako saponin. Připravte si ji jako rýži, dva šálky vody na jeden šálek suché quinoy.

Je quinoa „nejlepší“ z obilovin?

Existuje mnoho důvodů, proč jíst celá zrna: jsou plné vlákniny, jsou udržitelnější jako zdroj bílkovin než maso a jsou plné fytonutrientů. To znamená, že pokud nejste fanoušek quinoy, nevadí! Ostatní celá zrna, jako je oves, ječmen, farro, čirok, amarant a pohanka, jsou také skvělou volbou, takže máte spoustu dobrot, z jakých vybírat.