„Whoopie Pies“ jsou oblíbené americké sušenky, které vzdáleně připomínají makrónky, ale jedná se jen o vizuální podobu. Konzistence a chuť jsou zcela odlišné od francouzských cukrovinek. Jsou měkké a nadýchané a jejich jedinečnost dotváří slaďounký krém. Whoopie Pies neboli sendvičové koláčky pocházejí z oblasti Pensylvánie a za své je považují Amišové, ale prodávají se po celých Spojených státech amerických, v Maine je považují dokonce za celostátní lahůdku a konají se sušenkové festivaly. A jak si je připravit doma?
Ingredience:
Co budete na přípravu amerických sušenek plněných krémem potřebovat? Připravte si:
Na těsto:
- vejce – 1 ks
- cukr – 100 g
- kefír (1 %) – 100 ml
- máslo – 50 g
- kakao – 40 g
- hladká mouka – 140 g
- jedlá soda – ½ lžičky
- prášek do pečiva – ½ lžičky
- vanilin – špetka
- sůl – špetka
Na náplň:
- zakysaná smetana (vyšší tučnosti) – 130 g
- máslo – 70 g
- moučkový cukr – 60 g
- vanilin – špetka
Postup přípravy:
Připravte si hlubokou misku, do které rozklepněte vajíčko, přisypejte cukr a špetku soli. Za pomoci mixéru vymíchejte nadýchanou hmotu, do které přidejte kefír a rozpuštěné máslo. Opět mixujte až získáte zcela hladkou směs.
Ve druhé misce smíchejte suché přísady, prosejte mouku, kakao, prášek do pečiva, sodu a vanilin a smíchejte, následně přidejte do připravené tekuté směsi.
Pomocí lžíce nebo vařečky vypracujte táhlé těsto, které by mělo mít střední hustotu. Vložte do mrazáku na 30 minut.
Vyjměte těsto z chladu, namažte si ruce olejem a vytvořte kuličky. Jedna kulička odpovídá asi jedné lžíci těsta.
Vznikne celkem 12 kuliček, které položte na pečící papír a vložte do předehřáté trouby na 170 °C na asi 15 minut. Poté je dejte vychladnout a připravte si krém.
Do misky vsypejte moučkový cukr, přidejte máslo pokojové teploty, špetku vanilinu a rozmíchejte stěrkou, poté začněte šlehat mixérem, aby vznikl hladký krém, přidávejte během mixování zakysanou smetanu pokojové teploty po lžičkách.
Krém dejte chladit na 15 minut.
Krém vložte do cukrářského sáčku nebo obyčejného. Sušenku rozřízněte a pomocí sáčku vymáčkněte dovnitř krém, poté přikryjte druhou polovinou sušenky.
Pokládejte sušenky na misku nebo tác a poté je dejte na 3 hodiny nebo přes noc vychladit.
Zdroj: plyashka.com