David Hampl
27 září, 2022
, ,

„Whoopie Pies“ jsou oblíbené americké sušenky, které vzdáleně připomínají makrónky, ale jedná se jen o vizuální podobu. Konzistence a chuť jsou zcela odlišné od francouzských cukrovinek. Jsou měkké a nadýchané a jejich jedinečnost dotváří slaďounký krém. Whoopie Pies neboli sendvičové koláčky pocházejí z oblasti Pensylvánie a za své je považují Amišové, ale prodávají se po celých Spojených státech amerických, v Maine je považují dokonce za celostátní lahůdku a konají se sušenkové festivaly. A jak si je připravit doma?

Ingredience:

Co budete na přípravu amerických sušenek plněných krémem potřebovat? Připravte si:

Na těsto:

  • vejce – 1 ks
  • cukr – 100 g
  • kefír (1 %) – 100 ml
  • máslo – 50 g
  • kakao – 40 g
  • hladká mouka – 140 g
  • jedlá soda – ½ lžičky
  • prášek do pečiva – ½ lžičky
  • vanilin – špetka
  • sůl – špetka

Na náplň:

  • zakysaná smetana (vyšší tučnosti) – 130 g
  • máslo – 70 g
  • moučkový cukr – 60 g
  • vanilin – špetka

Postup přípravy:

Připravte si hlubokou misku, do které rozklepněte vajíčko, přisypejte cukr a špetku soli. Za pomoci mixéru vymíchejte nadýchanou hmotu, do které přidejte kefír a rozpuštěné máslo. Opět mixujte až získáte zcela hladkou směs.

https://plyashka.com/

Ve druhé misce smíchejte suché přísady, prosejte mouku, kakao, prášek do pečiva, sodu a vanilin a smíchejte, následně přidejte do připravené tekuté směsi.

https://plyashka.com/

Pomocí lžíce nebo vařečky vypracujte táhlé těsto, které by mělo mít střední hustotu. Vložte do mrazáku na 30 minut.

https://plyashka.com/

Vyjměte těsto z chladu, namažte si ruce olejem a vytvořte kuličky. Jedna kulička odpovídá asi jedné lžíci těsta.

https://plyashka.com/

Vznikne celkem 12 kuliček, které položte na pečící papír a vložte do předehřáté trouby na 170 °C na asi 15 minut. Poté je dejte vychladnout a připravte si krém.

https://plyashka.com/

Do misky vsypejte moučkový cukr, přidejte máslo pokojové teploty, špetku vanilinu a rozmíchejte stěrkou, poté začněte šlehat mixérem, aby vznikl hladký krém, přidávejte během mixování zakysanou smetanu pokojové teploty po lžičkách.

https://plyashka.com/

Krém dejte chladit na 15 minut.

https://plyashka.com/

Krém vložte do cukrářského sáčku nebo obyčejného. Sušenku rozřízněte a pomocí sáčku vymáčkněte dovnitř krém, poté přikryjte druhou polovinou sušenky.

https://plyashka.com/

Pokládejte sušenky na misku nebo tác a poté je dejte na 3 hodiny nebo přes noc vychladit.

https://plyashka.com/

Zdroj: plyashka.com

Sdílejte článek