Vepřová panenka na česneku v troubě je obří lákadlo pro masožrouty, nadto zachutná při posezení s přáteli

Vepřová panenka patří mezi nejoblíbenější kousky masa, protože je úžasně jemná a šťavnatá. Je radost z ní připravovat pokrmy a je nadmíru kvalitní, tímto kouskem masa tak nepohrdnou ani zaryté dietářky nebo ženy, které si na vepřové nepotrpí. Je totiž jemňoučká. A podle tohoto receptu vznikne dokonalé dílo, které ocení všichni masožrouti. Panenka se totiž výtečně snoubí s česnekem, bílým vínem i rozmarýnem.

Ingredience:

Co budete na přípravu šťavnaté pečínky potřebovat? Kromě pekáče s víkem nebo zapékací nádoby si připravte:

  • česnek – 2 stroužky
  • rozmarýn (sušený mletý) – 1 lžíce
  • vepřová panenka – 1000 g
  • olivový olej – 70 g
  • bílé víno – 125 ml
  • sůl – podle chuti
  • pepř – dle chuti

Postup přípravy

Výběr masa je klíčový, vhodné je nakupovat u osvědčeného řezníka, který prodá nejlepší kusy masa. Za vepřovou panenku totiž nepoctivci často vydávají vepřové hřbet nebo dokonce bok. Vepřová panenka je však výhradně sval, který se nachází pod hřbetem, nejsou v ní žádné kosti. Připravené maso omyjte a zbavte šlach a případného tuku, osušte papírovými utěrkami.

Čtěte také: Ořechové cukroví nesmí chybět na vašem svátečním stole!

Pro získání křupavé kůrčičky před vložením do trouby opečte ze všech stran na pánvi, poté dejte odležet na pár minut stranou. Mezitím předehřejte troubu na 175 °C. Po opečení na pánvi získá vepřová panenka pevný tvar s okraji, uvnitř však zůstane příjemně měkká a šťavnatá. Tímto způsobem se může připravovat také jako minutka.

Česnek oloupejte a prolisujte do menší misky, smíchejte se sušeným rozmarýnem, solí a pepřem, dobře promíchejte pomocí lžíce.

https://www.novochag.ru/

Následně proveďte do masa ostrým nožem hlubší zářezy, vměstnejte česnekovou pastu.

https://www.novochag.ru/

Její zbytek smíchejte s olivovým olejem a pomažte maso ze všech stran. Vložte do pekáče a vložte péct do trouby na cca 90-120 minut.

https://www.novochag.ru/

Maso každou půlhodinku otočte a přelijte výpekem. A jak poznat, že je vepřová panenka dokonale propečená i uvnitř? Snadno pomocí kuchyňského teploměru, stačí zapíchnout teploměr doprostřed masa, při teplotě okolo 63 stupňů Celsia je zřejmé, že maso je dobře propečené a může se podávat. Po dopečení se nechá odležet, během této doby se připraví omáčka.

Vinná omáčka se připravuje z výpeku, který se slije do hrnce. Přendá se na plotýnku a svaří se spolu s přilitým bílým vínem (příp. jablečným džusem nebo hroznovou šťávou). Po dosažení varu stáhněte plamen a nechte ještě probublávat po dobu 3-5 minut.

https://www.novochag.ru/

Nyní nastává čas na slití připravených brambor nebo přípravu jiné teplé přílohy. Kromě brambor se hodí i rýže, dýňová kaše nebo těstoviny a zelenina.

Připravenou omáčkou následně vlijte do omáčníku a připravte na stůl k podávání. Vepřová panenka nakrájená na plátky se může podávat i s čerstvým chlebem. Mimo teplé servírování se může nechat maso zchladnout a nabízet vychlazené nakrájené na tenčí proužky při večerním posezení s pečivem.

Zdroj: novochag.ru