Většina lidí tuto rostlinu zná pouze jako plevel. Snaží se jí zbavit a bez milosti ji vyhazují na kompost. Přitom jde o jeden z nejbohatších zdrojů omega 3 mastných kyselin, kterých především my Češi máme zoufalý nedostatek. Nachází se totiž především v rybách a mořských plodech. Ale také v této nenápadné rostlině!
Přestaňte ji zbytečně vyhazovat, raději se ji naučte chytře
používat
Tato rostlina se jmenuje šrucha zelená. Lidově portulák, latinsky Portulaca
oleracea. Vyskytuje se téměř všude po světě a může dorůst do velikosti 40 cm.
Možná rostla i na vaší zahradě, ale vy jste se jí zbavili, přestože byste pro
ni měli místo. Přitom jde o poklad, který byl schovaný přímo pod vaším nosem.
Tato plazivá sukulentní rostlina s olivovými stonky přitom může být velmi
prospěšná. Leckterý národ z ní připravuje pokrmy, zachází s ní jako
se špenátem či z ní dokonce peče chleba. A proč?
- z celé říše rostlin má šrucha nejvíce omega 3 mastných kyselin
- dále v ní najdete vitamín C a E
- a spoustu antioxidantů jako je například glutathion
A s čím vším vám může šrucha pomoci? Omega 3 mastné kyseliny jsou známé tím, že zabraňují vzniku kardiovaskulárních chorob a chrání vaše cévy. Pomůže proti srdečním problémům a arteroskleróze. Látky obsažené v rostlině umí efektivně snižovat cholesterol a vysokou hladinu cukru.
Nastartuje imunitu a uleví od bolestí
Pravidelná konzumace šruchy podpoří váš imunitní systém. Můžete si ji i usušit či zamrazit a během chřipkového období máte hned o jednoho přírodního spojence navíc. Poradí si i s bolestmi hlavy a běžným nachlazením. Pečuje o vaše klouby a působí jako prevence či úleva od revmatických onemocnění. Dokáže uvolnit svalstvo a pomoci při problémech s křečemi.
Šrucha bude pečovat jak o vaše svalstvo a klouby, tak o vaši pleť a kůži. Uleví při dermatologických potížích, ekzémech, popáleninách i hemeroidech. Má také silné nezanedbatelné uklidňující účinky. Potlačí stres a pomůže vám při problémech se spánkem.
Jak ji použít?
Ve světe z ní připravují saláty či ji používají jako oblohu pokrmů. Hodí se při redukční dietě či pro vegetariány. Stvoly a lístky mají delikátní slanou a jemně pikantní chuť. Spařte lístky na másle či je přidejte do polévky. Zamraženými či staršími listy můžete nahradit špenát.
Šrucha je skvělou přílohou ke grilovanému masu či pečeným pokrmům. Mladé listy se díky přirozené slanosti hodí k ochucení dietních pokrmů, které vyžadují méně soli. Na zimu je můžete sušit, zamrazit, nasolit nebo naložit do octa či vína. Usušené lístky ale ztrácejí chuť a vůni.
Můžete si z nich udělat i obklad. Rozdrťte stvoly a listy a dejte je na lněné plátýnko. Přiložte na zraněné místo na těle a připevněte obvazem. Nechte působit přes noc. Uvidíte, že rostlina urychlí hojení a pomůže od bolesti.