Víte, jak uchovat okurky tak, aby vydržely dlouho čerstvé?

S tímto trikem můžete uchovávat nejen okurky, ale také rajčata nebo ovoce – broskve, meruňky, švestky i jablka. Trik spočívá jen v tom, že pomocí svíčky seberete zelenině nebo ovoci kyslík a tím pádem v uzavřené sklenici vydrží mnohem déle.

Reklama

Kvalitní okurky zajistí vysokou kvalitu i po několika týdnech

Nejlepší okurky, jaké můžete sehnat, jsou bezpochyby domácí. Pokud ale nemáte možnost je od někoho odkoupit, zkuste zavítat na farmářský trh nebo v obchodě vybírejte takové, aby byly pevné a neměly žádné vady. Možná to bude nejtěžší krok, který musíte udělat, protože kvalita okurek závisí na tom, jak se následné uskladnění podaří.

Okurky doma pečlivě umyjte a nechte pořádně uschnout. Okurky nesmí být v žádném případě mokré. Čím méně vody použijete, tím lépe. Zabráníte tím kondenzaci uvnitř sklenice. Sklenici, kterou budete potřebovat na okurky, řádně sterilizujte a vysušte. Opatrně do ní vložte okurky tak, abyste měli dostatek místa u víčka pod hrdlem.

Zapalte svíčku a vložte ji do sklenice mezi okurky

Nejlépe bude hořet čistý parafín, svíčku určitě použijte takovou, aby neměla žádnou vůni nebo obsahovala chemické látky, které ji obarví. Svíčku dejte do sklenice, zasuňte mezi zeleninu a zapalte. Nechte ji hořet asi 8-10 minut v neuzavřené sklenici. Kyslík, který je na dně nádoby, bude stoupat a shoří. Až poté nádobu pevně zavíčkujte.

Reklama

Sklenici ale musíte zavřít víčkem tak, aby svíčka nezhasla. Je to asi ta nejtěžší věc, kterou musíte udělat, je potřeba to dělat důsledně, aby svíčka hořela ještě další půl minuty, než ve sklenici dojde kyslík úplně. Takto připravené okurky můžete skladovat na chladném a suchém místě, nejlépe ve sklepě. Můžete si tak okurky vychutnat nejen v den, kdy je zakoupíte, ale vydrží vám i několik týdnů. Už nebudete muset pokaždé do obchodu, až na ně dostanete chuť.

Reklama