Jistě jste si všimli, že mnoho hrnců a pánví má na konci rukojeti malý otvor. Možná ale netušíte, jakými způsoby ho můžete využít a proč tento otvor výrobci přidávají na své produkty. Nejde pouze o designovou drobnost, která se na nádobí jednoduše nachází. Právě naopak. Tuto drobnost můžete v kuchyni využít hned několika způsoby a nyní vám představíme hned pět možností.
Zavěšení při skladování
Je poměrně logické, že můžete otvor použít jako háček pro zavěšení. Jestli máte možnost si hrnce nebo pánve zavěsit v kuchyni, můžete si tím ušetřit hodně místa. A právě tento otvor je ideální k zavěšení. Navíc vám nádobí tímto způsobem dokonale vyschne, čímž se sníží riziko koroze.
Mnohem lepší úchop a bezpečnost
Při vaření můžete tímto otvorem provléknout látkovou utěrku nebo chňapku. Díky tomu nádobí lépe uchopíte a také zabráníte spáleninám. Když se rukojeť hodně zahřeje, budete mít přímo pod rukou látku, která ochrání vaši pokožku. Takže vás tato drobnost ochrání před úrazem.

Větrání a odvod tepla
Uvnitř rukojeti se během vaření pochopitelně hromadí teplo. Jakmile se tam nachází malý otvor, teplo se mnohem lépe odvádí z nádobí, takže rukojeť zůstane delší dobu chladná. Jde sice o maličkost, ale hodně to usnadní manipulaci s hrnce nebo pánví během vaření či smažení.
Šikovné odložení poklice
Mnoho lidí používá otvor také jako odkládací prostor pro poklici. Jednoduše ji otočte a zasuňte do otvoru rukojeť pokličky, jestli je tam vejde. Díky tomu ji nemusíte odkládat na povrch, takže zůstane nejen čistá, ale také si neušpiníte kuchyňskou linku nebo dřez.

Stojánek na kuchařské náčiní
A nakonec si můžete o otvor v rukojeti také zapřít vařečku nebo jiné náčiní, které zrovna používáte. Také v tomto případě si ušetříte nepořádek kolem sporáku a budete mít lžíci, naběračku nebo vařečku neustále po ruce. Uvidíte, že vaření bude ihned mnohem jednodušší a pohodlnější.
Zdroj: y-easy-recipes-family.asckat.com