Mikrovlnnou troubu najdete skoro v každé domácnosti, ale pravdou je, že málokdo ji využívá právě k ohřívání pokrmů. Lidé věří tomu, že vlny, které z trouby vycházejí, se mohou dostat do jídla a poté do vašeho těla. Škodlivé látky se tak dostanou do orgánů a mohou způsobit zdravotní problémy.
Mikrovlnku ale nemusíte používat jen na ohřev pokrmů. Lidé jsou velmi vynalézaví, a tak není divu, že i co se týče mikrovlnné trouby, vymysleli spoustu dalších možností, jak se dá využít. Povíme vám některé z nich, mohou se stát denní součástí vašeho života.
Udělejte si v mikrovlnce kávu
Nepostradatelná mikrovlnka se dá využít nejen na rozmražení nebo ohřev potravin, ale také si v ní například můžete udělat kávu. Ano, obyčejnou kávu změníte na skvělý zážitek, a to pomocí mikrovlnky. Vaše káva bude vypadat přesně tak, jak si kupujete v oblíbené kavárně. Díky mikrovlnce si totiž uděláte luxusní nadýchanou pěnu. Mléko nalijte do nádoby s víčkem, pozor, musí být skleněné. Protřepte, dejte na půl minuty do mikrovlnky a hotovou pěnu jen dejte lžičkou přímo na kávu. A máte hotovo!
Oloupe zeleninu i ovoce
Mikrovlnka skvěle funguje také na loupání česneku. Hlavičku česneku dejte do mikrovlnné trouby, zapněte ji na 15 vteřin na plný výkon a uvidíte, že slupka se bude od česneku pomalu oddělovat. Poté už stačí jedním pohybem odstranit a česnek máte připravený na další přípravu. Podobně si můžete pomoci také od slupek od cibule.
Máte chuť na něco dobrého k večernímu filmu? Zkuste si v mikrovlnce udělat bramborové lupínky. Brambory nakrájejte na tenké plátky, rozložte je na plech vyložený pečicím papírem, nalijte na ně trochu oleje, sůl, koření podle chuti. Plech dejte do mikrovlnky, zapněte ji na tři minuty a sledujte, aby brambory nebyly spálené. Potom je otočte a dejte na další tři minuty do trouby. Takové chipsy si můžete udělat nejen z brambor, ale oblíbené jsou také z mrkve, jablka nebo dýně. Vyzkoušejte také cuketu. Zbavíte se nejen večerních chutí, ale hlavně do sebe dostanete i nějaké vitaminy.
Pomocí mikrovlnky se také můžete zbavit slupky z rajčat nebo jiné zeleniny či ovoce. Na rajčatech stačí udělat krátký řez a poté je dát do spotřebiče. Zapněte na dvě minuty a slupka půjde snadno odstranit. Jestliže ale zapomenete udělat krátké řezy, zelenina vám v mikrovlnce vybouchne.
Mikrovlnka vám sterilizuje sklenice
Sklenice na zavařování umyjte a dejte do mikrovlnné trouby. Tu zapněte na plný výkon na 1,5-2 minuty. Bude to dostačující čas k tomu, aby se odpařila voda. Nádoby budou rychle suché a připravené k dalšímu použití.
Kuchyňské utěrky jsou často používání nejen na utírání nádobí, ale také rukou a kuchyňské linky. Jestliže je chcete rychle osvěžit, můžete je dát do mikrovlnné trouby. Namočte je, dejte do igelitového pytlíku a mikrovlnky na tři minuty. Pachy a bakterie nebudou mít šanci a vy si ušetříte spoustu peněz i času tím, že je nebudete dávat hned do pračky.
Zdroj: sovkusom.ru