Zmrazování potravin není žádnou novinkou, ale stále nejsme dostatečně důkladně obeznámeni s tím, co všechno zmrazovat můžeme a co ne. Po světě se donedávna rozšiřovaly informace, že potraviny se zmrazováním znehodnocují. Ne vždy to však platí.
[hana-code-insert name=’google‘ /]Pokud bychom otevřeli lednici běžného spotřebitele, našli bychom v ní zmrazené maso, zeleninu, pár druhů ovoce a samozřejmě nať a kopr. Životnost některých potravin můžete však prodloužit a ne je rovnou vyhazovat. A věřte, že jich je mnohem více, než jsou výše vyjmenovány.
Snesou se s mrazem!
Vaječné bílky
Pokud jste dosud pekli koláč, kam šli pouze žloutky a bílky jste s nejistotou, zda je ještě využijete, vkládali do chladničky ve sklenici, nyní je můžete dát o poličku níže. V mrazničce totiž vydrží až dokud si nebudete jisti, že z nich jdete něco péct. Nebo šlehat. Nebo i cokoliv jiného. V mrazničce totiž bílky vydrží až 12 měsíců! Aby toho nebylo málo – totéž můžete udělat i se žloutky.
Chléb
Chleba je běžnou součástí mrazničky, ale jaksi stále převládá názor, že skladovat ho při nízkých teplotách lze jen přechodně a nouzově. Neexistuje větší nepravda. Chléb v mrazničce vydrží až 3 měsíce a po rozmrazení bude opět měkký jako po jeho vytažení z pece.
[hana-code-insert name=’google‘ /]Ořechy
Zejména ty vlašské, ale i všechny ostatní druhy mohou zůstat v mrazničce přinejmenším 4 měsíce. Pak se zkazit mohou a nemusí, je to individuální. Pokud je necháte v mrazničce déle, než 4 měsíce, může tuk v nich podlehnout oxidačnímu procesu a ty po rozmrazení zůstanou takříkajíc žluklé. Přesto jsou 4 měsíce víc než dost, minimálně oproti tomu, jak rychle by se ořechy znehodnotily při skladování v pokojové teplotě.
Mléko
Mléko je možné skladovat v mrazničce přibližně 3 měsíce, pak se doporučuje rozmrazit ho a co nejdříve vypít.
Celozrnná mouka
Toto je produkt, kterému se v mrazničce zataví životnost a nezhořkne, ani se neskazí, stejně jako při pokojové teplotě. Pokud tedy pečete z celozrnné mouky, skladujte ji v mrazáku a můžete to tak klidně dělat celé dva roky. Přesně tolik totiž celozrnná mouka v mrazu vydrží bez znehodnocení.
[hana-code-insert name=’google‘ /]Uzený losos
Jedná se o potravinu, u níž by mnoho lidí řeklo, že by měla vydržet i v chladničce. Přestože je uzený, losos je velmi jemné maso, které není radno opatrovat dlouhodobě v chladničce. Pokud jste tedy uzeného lososa koupili do zásoby, uložte ho pak raději do mrazničky. V ní vydrží více než 2 měsíce.
Tofu
Milovníci zdravého jídla jistě vědí, že tofu může být v mrazničce déle než 5 měsíců. Přibližně pololetí totiž bez problémů vydrží a neznehodnotí se z něj ani miligram. Samozřejmě, ideální je sníst ho čerstvé, ale ani po rozmrazení nebudete cítit větší rozdíl.
Šlehačka
Smetana je podobně jako mléko skladovatelná v mrazničce i dlouhodobě. Pokud si ji tam totiž necháte i 4 měsíce, na kvalitě ani chuti jí to nijak neubere.
[hana-code-insert name=’Dole‘ /]Šunka
Šunka je rovněž druh masa, ledaže zpracovaného. Pokud můžete nechávat v mrazničce párky, proč tedy ne šunku a salám? Jelikož šunka se doporučuje zkonzumovat už tři dny po jejím zakoupení, mrazák je ideálním řešením pro ty, kteří neradi chodí do potravin obden a nakupují raději ve větším.