Lahodný, krémový a chuťový jemný dezert si můžete připravit doma během pár minut. Dezert vypadá nádherně. Díky tomu se skvěle hodí na nejrůznější rodinné příležitosti nebo setkání s přáteli. Chutná úžasně ke kávě i čaji, ale vychutnat si ho můžete i v parném létě. Podívejme se, co budete potřebovat a jak připravit dezert, na který nepotřebujete troubu. Postačí vám jen mísa, hrnec, forma a lednice. A chvilka vašeho času.
Co budete potřebovat?
Je to velmi jednoduché a poměrně levné. Na výrobu nepečeného dezertu potřebujete 3 vaječné žloutky (ideálně velikosti L), 350 gramů smetany (30 % a více tuku), 300 mililitrů mléka, 70-80 gramů cukru, 10 gramů vanilkového cukru (nebo 1 vanilkový lusk) a 20 gramů želatiny (případně agar pro vegetariány). Jak vidíte, nepotřebujete mnoho surovin. A díky tomu bude dezert nejen lahodný, ale také velmi jednoduchý a rychlý.
Pracovní postup
Do hluboké mísy nalijte asi čtvrtinu mléka a přidejte želatinu. Promíchejte a nechte želatinu pár minut odstát, aby se rozpustila. Do hrnce vložte cukr a žloutky. Míchejte, dokud nevznikne homogenní hmota. Jakmile budete mít připravenou hmotu v hrnci, přidejte zbytek mléka a znovu důkladně promíchejte.
Směs v hrnce položte na sporák a zahřejte. Vařte, dokud nezačne trochu bublat a poté chvíli duste. Mezitím si připravte prázdnou krabici od mléka. Budete ji potřebovat.
Sundejte hrnec ze sporáku a počkejte 2-3 minuty. Poté přidejte želatinovou směs a důkladně promíchejte.
Hmotu nalijte do podlouhlé misky nebo formy. Použít můžete také krabici od mléka nebo nádobu od zmrzliny. Záleží jen na tom, jakého tvaru chcete dosáhnout.
Vložte formu do lednice a nechte dezert dokonale ztuhnout. Nakonec ho vyndejte z lednice a vyjměte z formy.
Na povrch dezertu se skvěle hodí kakao, hoblinky čokolády nebo sladký sirup. Ozdobit ho ale můžete podle svých preferencí.
Zdroj: kulinarnababcia.pl