Meruňkový džem je jednoznačně jedním z nejlepších, jaké si můžete doma vychutnat. Domácí džemy jsou pochopitelně mnohem chutnější a levnější. Navíc přesně víte, co se v nich nachází. Výroba džemu podle tohoto receptu je velmi jednoduchá a získáte vynikající dochucení pro palačinky, koláče nebo chleba.
Tento recept je z trochu většího množství. Jestli nepotřebujete tolik džemu, můžete si samozřejmě množství ingrediencí upravit. Podle nás je dobré ho udělat z většího množství ovoce, protože stejně celkem rychle zmizí. Je tak dobrý, že ho budete jíst neustále a brzy vám zásoby budou připadat velmi malé. Vyzkoušejte tento recept a zaručeně nebudete litovat.
Co budete potřebovat?
Kromě vhodných nádob na skladování džemu, tedy sterilizované sklenice a sterilizovaná víčka, budete potřebovat jen pár věcí. Připravte si 4 ½ kg mletých broskví, 1 kg a 20 dkg krupicového cukru a 2 ½ sáčků jam fix. Poslední položkou je želírovací složka, která zajistí nádhernou, hustou konzistenci vašeho džemu. Rozhodně ji proto neopomíjejte, jinak džemy nebudou mít správnou strukturu.
Způsob přípravy
Meruňky musíte zbavit pecek, opláchnout a rozmixovat na pyré. Všechny ingredience smíchejte ve velkém hrnci, přiveďte k varu a vařte po dobu 5 minut. Po celou dobu vaření musíte neustále míchat, protože jinak by se směs srazila. Potom nalijte džem do připravených sklenic, zakryjte a na 5 minut ztlumte oheň. Potom ho vypněte a můžete jít spát. Sklenice nechte vychladnout.
Výhody domácí přípravy jídla
Domácí příprava džemů, nanuků, zmrzliny, sirupů a dalších produktů má obrovské výhody. Nejen, že můžete efektivně zpracovat domácí produkty ze zahrady, ale také do nich dáte tolik cukru, kolik budete chtít. A budete velmi dobře vědět, že se v produktech nachází jen ty konzervační látky, které jste tam sami dali. To je obrovská výhoda pro všechny, kdo chtějí jíst zdravě a bez přítomnosti chemie v jídle.
Zdroj: ketkes.com