Pokud jste milovníkem slaných koláčů, tak tento recept je přímo pro vás! Tento skvělý sýrový koláč je nedílnou součástí Kavkazské kuchyně. Nejlepší na tomto receptu je, že je velmi jednoduchý a můžete ho dělat i každý den.
Na těsto budeme potřebovat:
- 400 g mouky
- 1 polévkovou lžíci bílého jogurtu
- 1 čajovou lžičku soli
- 1 čajovou lžičku jedlé sody
- Na náplň budeme potřebovat:
- 300-400 g mascarpone (nebo i zakysané smetany)
- podle chuti bylinky (koriandr, petrželka, kopr)
- mast nebo máslo na pečení
- Na omáčku budeme potřebovat:
- 200 ml bílého jogurtu
- 2 stroužky česneku
- 3 polévkové lžíce nasekaných bylinek (koriandr, petrželka, kopr)
Postup:
V misce si smícháme bílý jogurt se sodou a necháme pár minut odstát. Mouku si smícháme se solí a nalijeme jogurt. Vypracujeme hladké elastické těsto.
Těsto dobře vypracujeme a necháme odpočinout asi deset minut přikryté utěrkou.
Následně si připravíme nádivku. Smícháme si mascarpone, nasekané bylinky a podle chuti sůl. Všechny ingredience se nám musí pěkně spojit.
Rozdělíme si těsto na šest stejných kousků, vytvarujeme z nich palačinky tak aby měl každý kus alespoň deset centimetrů.
Do každé takové palačinky dáme dvě polévkové lžíce náplně. Následně těsto na vrchu zavřeme aby nám nevyšla nádivka. Tento malý batůžek pak zpět vyválíme na kruh.
[hana-code-insert name=’Dole‘ /]
Takto připravené palačinky pečeme na suché pánvi z obou stran alespoň tři minuty. Upečené placky ukládáme na sebe tak, že každou jednu natřeme mastí nebo máslem.
K tomuto koláči se skvělé hodí i česneková omáčka s bylinkami. V misce si smíchejte jogurt, prolisovaný česnek a nasekané bylinky. Nechte chvíli odležet v chladničce a následně podávejte ke koláči.
Vyzkoušejte tento vynikající koláč a uvidíte, že bude chutnat všem okolo. Přejeme vám příjemné pečení a dobrou chuť.