Plánujete na vánoční stůl pečenou krůtu nebo krocana? Majestátní vzhled, ale také delikátní chuť se hodí pro sváteční tabuli připravenou pro rodinu a přátele. Ale jak připravit letošní pečínku ještě dokonaleji? Nechte se inspirovat tajemstvím největších šéfkuchařů, kteří umí připravit delikátní pečeni s jemnou a nebeskou chutí a božskou vůní. Nadto dokáže připravit takovou dobrotu opravdu každý, stačí se řídit těmito radami.
Vcelku nebo zvlášť
V každé rodině se liší způsob přípravy pečeně, zatímco někdo připravuje krůtu vcelku, jinému vyhovuje naporcovaná. Nezáleží na způsobu zpracování, ale pouze na metodě přípravy, aby sváteční pečeně byla dokonale připravená.
Přikryjte poklicí nebo hliníkovou folií
Při pečení krůty je nutné pekáč přikrýt poklicí nebo hliníkovou folií, aby se maso zbytečně nevysušilo. Postačí sundat asi 40 minut před dokončením, aby maso získalo křupavou kůrčičku.
Polévejte výpekem
Během pečení pravidelně polévejte pečeni výpekem, maso získá jemnou a delikátní chuť.
Polijte pečeni vínem
Krůtí maso se pečením vysušuje, pro jeho suchost jej někdo odmítá, je proto dobré maso polít sklenicí suchého bílého vína, aby zůstalo šťavnaté i na povrchu.
Ideální doba pečení
Jak poznat, že je čas odkrýt poklici a nechat dojít kůrčičku? Stačí zapíchnout špičku nože do části, která je nejsilnější. V případě, že vytéká čirá šťáva, je připravená na dopečení kůrčičky. Když vytéká červená tekutina, je ještě nutné péct.
Dodejte šmrnc kořením
Jaké koření se ke krůtě hodí? Vyzkoušejte:
- anýz – pro sladkou delikátní chuť,
- skořici – ideální pro dochucení drůbežího masa s neutrální chutí, ale je nutné s ní šetřit,
- hřebíček – dodá ojedinělou chuť, která se dobře snoubí s pomerančem,
- vanilku – dodá opojnou vůni a sladký nádech,
- pomerančová šťáva – dodá ojedinělou sladko-kyselou chuť, oloupaný a rozpůlený pomeranč lze vložit také dovnitř krůty pro dokonalé provonění.