Vyrobte si hnojivo z pampelišek, zahrada vám poděkuje

Pro někoho jsou pampelišky zhoubou pěstěného trávníku, pro jiného neocenitelná bylinka do sirupu nebo do čaje. O zdravotních přínosech pampelišky nemůže být pochyb a bylo o nich napsáno už mnoho článků. Málokdo ale ví, že z pampelišek lze vyrobit cenné hnojivo pro rostliny. Dají se použít květy, stonky i listy.

Jak připravit hnojivo?

Hnojivo vyrobené z lučních květin lze přimíchat do vícesložkových směsí nebo ho používat samostatně. K takovému účelu nejlépe poslouží kostival, kopřiva nebo právě pampeliška. Příprava je jednoduchá – natrhejte čtvrt kbelíku rostliny, zalijte vodou tak, aby hladina končila asi 5 centimetrů pod horním okrajem kbelíku a promíchejte.

https://smakdnia.pl/

Kbelík umístěte na stinné místo a denně míchejte. Hnojivo bude připravené asi za deset dní, připravte se ale na to, že hnojivo z pampelišek nevydává příliš vábnou vůni. Pokud použijete kromě listů i květy pampelišky, bude hnojivo obsahovat více draslíku. Roztok bude mírně kyselý, proto je vhodné ho používat k zalévání kyselomilných rostlin, ovocných stromů a keřů.

Čtěte také: Pěstování česneku lze zvládnout na zahradě, ale i doma v květináči

Jak připravit jíchu?

Z pampelišek lze vyrobit také jíchu, pokud přípravě obětujete více času. Jícha se používá jako silné posilující hnojivo, které rostliny chrání před houbovými onemocněními a některými škůdci. Navíc posiluje jejich růst. Potřebovat budete asi dva kilogramy pampelišek, které nasekáte na menší kousky. Opět lze použít všechny části rostliny.

https://smakdnia.pl/

Nasekanou pampelišku vložte do větší nádoby a zalijte deseti litry dešťové vody. Nechte směs kvasit alespoň dva týdny, pokud je teplé počasí, pokud je chladněji, pak klidně měsíc. Během kvašení musí k rostlinám přistupovat vzduch, proto nádobu nezakrývejte nebo k zakrytí použijte pletivo či síťovinu. Až se na hladině začnou objevovat bublinky, je jícha hotová. Roztok zřeďte v poměru 1 : 10 vodou a používejte k zalévání rostlin, vyhýbejte se ale jejich listům.

Zdroj: smakdnia.pl