Vyrobte si likér, který byl některými alchymisty považován za elixír života. Sami tak můžete vyzkoušet, jestli skutečně funguje a dodá vám pocit mládí. Jak ho připravit a co k němu budete potřebovat? -
Menu

Vyrobte si likér, který byl některými alchymisty považován za elixír života. Sami tak můžete vyzkoušet, jestli skutečně funguje a dodá vám pocit mládí. Jak ho připravit a co k němu budete potřebovat?

V dnešní moderní době se spousta lidí vrací k činnostem, které byly pro naše předky naprosto běžné a samozřejmé. Jednou z nich byla i příprava vlastních pokrmů a nápojů, nejlépe i z vlastních, domácích surovin. Lidé dnes pod vlivem tohoto „návratu ke kořenům“ tak pomalu opět začínají před konzumací koupených věcí dávat přednost potravinám a nápojům, které si mohou vyrobit sami doma. Chtějí totiž přesně vědět, z jakých a jak kvalitních ingrediencí byl daný pokrm vyroben, a zároveň se chtějí vyhnout konzumaci uměle vyrobených potravin, které obsahují velké množství tak zvaných „éček“.

Nápoj středověkých mnichů i alchymistů

My vám dnes přinášíme návod nikoli na pokrm, ale na nápoj. Poradíme vám, jak si snadno a jednoduše vyrobit léčivý likér s ovocem a kořením, který má nejen blahodárný vliv na náš organismus, ale má také velice výjimečnou a nevšední chuť. Výrobou tohoto likéru se už ve středověku zabývali francouzští mniši, a likér byl dokonce považován za nápoj, který by mohl být jednou ze složek elixíru života, jehož výrobou se zabývalo velké množství středověkých alchymistů, například i na dvoře římského císaře a českého krále Rudolfa II.

Jak jsme již uvedli výše, likér byl a stále je velmi oblíbený pro svou specifickou chuť získanou především z nejrůznějšího exotického sušeného ovoce a koření. Nevíte, čím zpestřit například domácí narozeninovou oslavu? Tento likér je naprosto skvělou volbou. Uvidíte, že po vás všichni budou chtít hned recept. Popíjení malé sklenky tohoto lahodného likéru za dlouhých zimních večerů také stojí za to.

Co budete na výrobu likéru potřebovat?

Na přípravu tohoto výjimečného nápoje budete potřebovat: 100 gramů rozinek, 100 gramů sušených švestek, 100 gramů sušených datlí, 100 gramů sušených fíků, 100 gramů sušených meruněk, jednu polévkovou lžíci skořice nebo jeden kus skořice v celku, 200 gramů cukru krupice (pokud chcete, můžete likér vyrobit i bez cukru, bude poté jen o něco méně sladký), dva pomeranče, pět až šest kusů hřebíčku a jeden litr alkoholu. Dále budete potřebovat dvoulitrovou skleněnou nádobu, hrnec a dva menší látkové sáčky.

Jak si likér vyrobit?

Postup výroby není složitý, ale zabere trochu času. Výsledek za to ale jistě zcela bude stát. Nejprve vezměte jeden z pomerančů, pečlivě ho umyjte, nakrájejte na větší kusy a ty poté vložte do dvoulitrové skleněné nádoby. Rozinky a skořici následně dejte do připraveného látkového sáčku a také vložte do sklenice. Následně k pomeranči a látkovým sáčkům přidejte také ostatní ingredience, tedy sušené švestky, datle, fíky, meruňky a hřebíček.

Poté nalijte do připraveného hrnce alkohol a nasypte do něj veškerý cukr. Tuto směs potom ohřívejte na mírném ohni až do doby, než se veškerý cukr rozpustí. Následně směs alkoholu a cukru ochlaďte ve studené vodě a přelijte jí všechny ingredience ve dvoulitrové skleněné nádobě.

Dopřejte likéru svůj čas

Tuto nádobu se směsí alkoholu, ovoce a koření následně umístěte na tmavé místo s pokojovou teplotou. Takto skladujte po dobu tří týdnů. Každý den ale nezapomeňte nádobu potřepat, aby se zabránilo zakalení likéru. Po třech týdnech poté nádobu otevřete, vyjměte kousky starého pomeranče a nahraďte je kousky novými. Stejný proces skladování a pravidelného promíchávání poté opakujte ještě další tři týdny.

Po šesti týdnech tekutiny přeceďte přes jemné sítko, aby v likéru nezůstaly kousky různých ingrediencí, a oblíbený nápoj středověkých mnichů je hotov. Využít následně můžete i zbytky původních ingrediencí, sušené ovoce, které můžete bez problémů přidat například do dezertů, pečených i nepečených. Uvidíte, jakým způsobem ozvláštní i jejich chuť.

Líbil se vám článek?

Tisk
ZDRAVÍ

Tato lékařka už nemohla dále snášet to, jak rozsáhlá je…

Očkování je poslední roky opravdu velké téma. Jsou tu lidé, kteří říkají, že jedině tak se dají vymýtit různé nemoci.…
ZDRAVÍ

Rakovina prsu je pro ženy jednou z nejnebezpečnějších nemocí. Každá…

Každý jistě ví, že rakovina je dnes tou nejnebezpečnějších nemocí, která nás ohrožuje. Není divu, jelikož jde o nemoc opravdu…
ZDRAVÍ

Tohle je opravdový zázrak, který nikdo z oslovených lékařů nedokáže…

Někdy se stane, že se zázraky dějí a v životě přijdou se věci, kterým sotva můžeme sami uvěřit. Jako například u…
ZDRAVÍ

Máte obavy z klíšťat? Již nemusíte! Slováci přišli s naprosto…

Klíšťata jsou každoročním trápením, kterého není lehké se zbavit. Navíc jsou čím dál nebezpečnější a jedno jejich kousnutí může mít…
ZDRAVÍ

I když máte prázdnou peněženku, noste v ní jednu unikátní…

Měď byla prvním kovem, který kdy lidé používali. Středovýchodní řemeslníci přidávali tento lesklý, oranžovo-červený prvek do šperků, nástrojů, plavidel, nádobí…
ZDRAVÍ

Většina používá tento kořen jenom při nachlazení. To je dost…

Zázvor je rostlina s listnatými stonky a nažloutlé zelené květy. Zázvorové koření pochází z kořenů rostliny. Zázvor je původem z…