Jeden pán sbírá tradiční recepty od zkušených kuchařek a právě dva tyto recepty jsou opravdu vzácné. A to konkrétně makovník a ořechovník, který by se měl určitě uchovat i pro další ganerace.
Bábin máslový závin (Recept na 4 nohy)
Těsto:
- 600 g polohrubé mouky
- 60 g moučkového cukru
- 2 ks žloutky
- 50 g kvasnic
- 2 dcl mléka
- 250 g másla
Maková nádivka:
- 300 g máku
- rozinky
- 1 dcl rumu
- citrónová kůra
- 300 g krystalového cukru
- 1,5 dcl vody
Z cukru a vody uvaříme cukrový sirup (na nit). Do máku zamícháme horký sirup a přidáme 1 dcl rumu a asi 3 proužky citronové kůry.
Ořechová nádivka:
- 300 g mletých ořechů
- pomerančová kůra
- 300 g krystalového cukru
- 1,5 dcl vody
Do ořechů zamícháme horký cukrový sirup a asi 3 proužky pomerančové kůry.
Příprava závinu:
Ve vlažném mléce rozpustíme cukr, přidáme kvasnice, připravíme kvásek. Do vykynutého kvásku přidáme žloutky, prošleháme a přidáme rozpuštěné máslo. Vše přidáme do mouky a šlehačem (lépe však ručně) zpracujeme těsto. Vyformujeme 4 stejné bochánky a necháme 30 min. odstát. Naplníme nádivkou.
Nádivku si rozdělte na stejné části (pokud by bylo někde nádivky mnoho, závin praskne). Makovou nádivku po natření ještě posypeme rozinkami. Hotový závin potřeme 3 krát rozšlehaným celým vejcem a 1 krát žloutkem. Dáme na 40-45 minut péct do vyhřáté trouby na 160 stupňů.