Vzácný recept na voňavý makovník a ořechovník podle starého receptu. Naučte se ho i Vy a už nikdy si nepřipravíte jiný!

Jeden pán sbírá tradiční recepty od zkušených kuchařek a právě dva tyto recepty jsou opravdu vzácné. A to konkrétně makovník a ořechovník, který by se měl určitě uchovat i pro další ganerace.

Bábin máslový závin (Recept na 4 nohy)

Těsto:

  • 600 g polohrubé mouky
  • 60 g moučkového cukru
  • 2 ks žloutky
  • 50 g kvasnic
  • 2 dcl mléka
  • 250 g másla

Maková nádivka:

  • 300 g máku
  • rozinky
  • 1 dcl rumu
  • citrónová kůra
  • 300 g krystalového cukru
  • 1,5 dcl vody

Z cukru a vody uvaříme cukrový sirup (na nit). Do máku zamícháme horký sirup a přidáme 1 dcl rumu a asi 3 proužky citronové kůry.

Čtěte také: Jakmile vylezl na podium, začal být velmi nervózní. V publiku chyběla osoba, která ho podporovala nejvíce. Vypadalo to, že jeho vystoupení bude propadákem. Až se najednou ozval známý hlas. Co se stalo potom?

Ořechová nádivka:

  • 300 g mletých ořechů
  • pomerančová kůra
  • 300 g krystalového cukru
  • 1,5 dcl vody

Do ořechů zamícháme horký cukrový sirup a asi 3 proužky pomerančové kůry.

Příprava závinu:

Ve vlažném mléce rozpustíme cukr, přidáme kvasnice, připravíme kvásek. Do vykynutého kvásku přidáme žloutky, prošleháme a přidáme rozpuštěné máslo. Vše přidáme do mouky a šlehačem (lépe však ručně) zpracujeme těsto. Vyformujeme 4 stejné bochánky a necháme 30 min. odstát. Naplníme nádivkou.

Nádivku si rozdělte na stejné části (pokud by bylo někde nádivky mnoho, závin praskne). Makovou nádivku po natření ještě posypeme rozinkami. Hotový závin potřeme 3 krát rozšlehaným celým vejcem a 1 krát žloutkem. Dáme na 40-45 minut péct do vyhřáté trouby na 160 stupňů.