Nic se k jahodám nehodí více, než svěží letní bylinky. Použití máty, bazalky a citronů udělá z Vašeho džemu pochoutku, na jakou nikdy nezapomenete.
Co budete potřebovat?
- 2 kg jahod
- 1,5 kg krystalového cukru
- 2 citrony
- 25 g čerstvé máty
- 25 g čerstvé bazalky
Jahody omyjte, odstraňte zelené části a vysypte je do hluboké mísy nebo hrnce, kde je zasypte cukrem. Zacukřené je nechte odstát několik hodin a potom přistupte k vaření neobvyklého džemu.
Jahody můžete před vařením proběhnout ještě ponorným mixérem, aby se z nich stala kaše, některé kousky můžete nechat i nemleté. Dejte hrnec na mírný oheň a přiveďte je do varu. Vařte asi 5 minut, pak přidejte umyté listy máty a bazalky a vařte dalších 5 minut. Na závěr do džemu dejte nadrobno nakrájenou nebo pomixovanou jahodovou dřeň. Nevymačkávejte z citronů tedy jen šťávu, ale pomixujte je nebo nakrájejte i s dužinou. Ztište plamen a nechte džem vařit ještě asi 15 minut. Potom ho odstavte a nechte tuhnout 8-10 hodin.
[hana-code-insert name=’google‘ /]Ve druhé fázi vaření dejte hrnec zpět na mírný plamen a přiveďte směs k varu. Vařte ji 5 minut a potom ji nalejte do sterilizovaných sklenic.
Dobrou chuť!