Češi jsou národem milujícím okurky, recepty na sterilované se dokonce dědí v rodinách a existují i soutěže o nejlepší zavařovanou zeleninu. A jak získat z malé zahrádky vysoké výnosy? Nezáleží na množství prostoru, ale na způsobu pěstování, u okurek je možné vypěstovat z jedné rostliny až dvacet kilogramů slaďounkých plodů, stačí vědět, jak na to. Inspirujte se osvědčenými radami, jistě nebudete litovat, čerstvou zeleninu navíc budete mít jen pár kroků od kuchyně.
Dostatek slunce i vlhkosti
Jaké prostředí vyhovuje okurkám? Nehledě na to, zda jsou pěstované na záhonech nebo v nádobách, milují sluneční paprsky a dostatek závlahy při optimálních teplotách v rozmezí od 18 do 30 stupňů Celsia. Při pěstování v nádobách lze využít posekanou trávu, která se dává až do ¾ výšky, pro zbytek se použije substrát, kam se usazují sazenice. Okurky vyžadují pravidelnou zálivku, je proto vhodné vytvoření samozávlahového systému z plastové lahve.
Popínavky po zábradlí nebo po síti
Rostliny okurek potřebují pro svůj růst pohodlí, nehledě na výběr odrůdy pak vyžadují opěru, po které se mohou pnout. Dobře poslouží obyčejné tyčky, zábradlí, ale také síť s velkými oky. Díky podpoře se nebudou stonky lámat vlivem povětrnostních podmínek. Při přílišných vedrech nebo při vysokých teplotách se doporučuje okurky zastínit stříškou, aby se rostliny nespálily. Kromě toho potřebují zástěnu proti větru nebo průvanu, jen tak mohou bohatě obrazit květy.
Pozor na plísně
U nádobových okurek hrozí plísně v mnohem menší míře, přesto je na místě každodenní kontrola stavu rostlin, která může probíhat během pravidelného zalévání. Vždy je nutné posečkat až půda absorbuje nalévanou vodu, poté teprve přidávat. Nádoby musí mít odtok, kořeny rostliny nesmí ve vodě stát. pro vyšší výnosy se doporučuje též hnojení pomocí domácích prostředků, pomohou nadrcené vaječné skořápky i drožďová zálivka.
Zdroj: irecept.cz