Z jedné sazenice 11 kilogramů okurek? Nejde o vtip, stačí vědět, jak na pěstování této zeleniny!

Zázraky? Ale kdeže! Na zahradě k žádným nečekaným zásahům vyšší moci ve jménu úrody nedochází, naopak je třeba se o bohatou sklizeň postarat. Především začínající pěstitelé mívají nerealistické představy o zahradnických pracích nebo jejich náročnosti. O rostliny všeho druhu je třeba pečovat, navíc zelenina nebo ovoce potřebují vhodné hnojivo. Příkladem jsou okurky, které mohou plodit ve velkém, je ale nutné vědět, jak se o ně postarat.

shutterstock.com

Pěstování okurek je snadné

Okurky patří mezi nenáročné druhy zeleniny, přesto je potřeba zvolit správné umístění. Rostliny nesnesou stín nebo umístění pod stromy, současně vyžadují čistou a vypletou zeminu, která je dostatečně bohatá na živiny a propustná. Okurkám je třeba dodávat pravidelně vlhkost, ale nesmí se přelívat, protože hrozí hnití. Zapomenout se nesmí také na hnojení. A jaké hnojivo radí zkušení zahrádkáři? Připravené z jedlé sody!

Jedlá soda jako hnojivo

Pomocník při pečení, vaření i při úklidu, to je jedlá soda, která má široké možnosti využití. neztratí se ani na zahradě, protože se používá pro odstranění mechů z dlažebních kostek. Kupodivu funguje výtečně též jako hnojivo, které je doslova za pakatel. Přípravek vyrobený z jedlé sody je nadmíru účinný a s jeho pomocí lze dosáhnout opravdu bohaté sklizně, z jednoho keříku se může získat jedenáct, ve výjimečných případech až třináct, kilogramů úrody.

Čtěte také: Správná péče o amarylis v květináči

shutterstock.com

Trojí hnojení během sezóny

Jakým způsobem se připravuje hnojivo z jedlé sody? Celkem 80 gramů jedlé sody se rozpustí v 10 litrech vody, přidá se pár kapek jódu. Je hotovo, směs se přelije do lahve s rozprašovačem a aplikuje na rostliny. První hnojení se provádí dva týdny po vysazení rostlin do země, poté asi dva týdny po začátku kvetení. Při třetím hnojení stačí použít pouze 60 gramů jedlé sody, přičemž se roztok aplikuje po začátku plodování, aby okurky správně dozrály a byly pevné na dotek.

 Zdroj: zinoti.lt