Jako je dobré občas vyčistit domácí spotřebiče, tak i naše tělo si zaslouží jednou za čas pročistit od toxinů a jiných nežádoucích látek, které kolují v našem krevním řečišti a zanášejí orgány. Existuje mnoho osvědčených receptů na detoxikační kúry z nejrůznějších druhů surovin. Tento ale patří k těm vysoce účinným a při pravidelném užívání s vaším organismem udělá doslova zázraky. K jeho přípravě nemusíte být alchymisté ani farmaceuti. Jednoduše si jej může uvařit každý doma sám.
Dodržujte pravidla detoxu
Tento unikátní recept se traduje už po generace a využívá mocné síly přírody. Dejte ale pozor. Při detoxikaci je nutné dodržovat několik základních pravidel. Detoxikační kúra by měla trvat nejméně tři dny, ale nejdéle týden.
V jejím průběhu se vyhněte konzumaci alkoholu, nikotinu, kávě, černému čaji a sladkostem, které by vaši snahu snadno zhatily. Kromě detoxikační kúry je nutné zvýšit příjem tekutin alespoň na 3 litry čisté vody nebo neslazených bylinných čajů, případně neperlivých minerálních vod s nízkým obsahem sodíku a naopak s vysokým obsahem hořčíku a vápníku.
Pozor si také dejte, pokud trpíte nějakým druhem chronického onemocnění. Vhodnost detoxikační kúry nejprve konzultujte se svým lékařem.
Recept na detox z kozí syrovátky
O kozím mléku a jeho účincích na lidské zdraví se toho už napsalo spousty. Jak ale připravit skutečně účinnou kúru, už se nikde nedočtete. My přinášíme osvědčený recept, který si zamilujete.
Potřebovat budete:
- hrst vlaštovičníku čerstvého nebo sušeného
- šálek syrovátky z kozího mléka (Svařte 3 litry kozího mléka se šťávou ze 6 středních citronů. Na povrchu se vysráží nažloutlá tekutina – syrovátka, kterou přefiltrujte přes plátno)
- lžičku čerstvé zakysané smetany
- šálek hnědého cukru
- gázový sáček, kámen a zavařovací sklenici
Do zavařovací sklenice nalijte syrovátku, přidejte zakysanou smetanu a cukr a pečlivě rozmíchejte. Do gázového sáčku vložte vlaštovičník spolu s kamenem, který jej zatíží a zamezí jeho vyplouvání na povrch. Takto připravenou bylinku ponořte do syrovátkové směsi. Povrch sklenice překryjte utěrkou nebo látkovým ubrouskem a zajistěte jej gumou, abyste zamezili kontaminaci nečistotami a mikroby. Takto připravený lektvar umístěte na tmavé a teplé místo, kde nechejte odpočívat 14 dní, během kterých proběhne proces zrání. Po uplynutí doby nápoj slijte do lahve a uchovávejte v lednici. Užívejte půl šálku před každým jídlem.