David Hampl
8 dubna, 2020

Jako je dobré občas vyčistit domácí spotřebiče, tak i naše tělo si zaslouží jednou za čas pročistit od toxinů a jiných nežádoucích látek, které kolují v našem krevním řečišti a zanášejí orgány. Existuje mnoho osvědčených receptů na detoxikační kúry z nejrůznějších druhů surovin. Tento ale patří k těm vysoce účinným a při pravidelném užívání s vaším organismem udělá doslova zázraky. K jeho přípravě nemusíte být alchymisté ani farmaceuti. Jednoduše si jej může uvařit každý doma sám.

Dodržujte pravidla detoxu

Tento unikátní recept se traduje už po generace a využívá mocné síly přírody. Dejte ale pozor. Při detoxikaci je nutné dodržovat několik základních pravidel. Detoxikační kúra by měla trvat nejméně tři dny, ale nejdéle týden.

V jejím průběhu se vyhněte konzumaci alkoholu, nikotinu, kávě, černému čaji a sladkostem, které by vaši snahu snadno zhatily. Kromě detoxikační kúry je nutné zvýšit příjem tekutin alespoň na 3 litry čisté vody nebo neslazených bylinných čajů, případně neperlivých minerálních vod s nízkým obsahem sodíku a naopak s vysokým obsahem hořčíku a vápníku.

Pozor si také dejte, pokud trpíte nějakým druhem chronického onemocnění. Vhodnost detoxikační kúry nejprve konzultujte se svým lékařem.

Recept na detox z kozí syrovátky

O kozím mléku a jeho účincích na lidské zdraví se toho už napsalo spousty. Jak ale připravit skutečně účinnou kúru, už se nikde nedočtete. My přinášíme osvědčený recept, který si zamilujete.

Potřebovat budete:

  • hrst vlaštovičníku čerstvého nebo sušeného
  • šálek syrovátky z kozího mléka (Svařte 3 litry kozího mléka se šťávou ze 6 středních citronů. Na povrchu se vysráží nažloutlá tekutina - syrovátka, kterou přefiltrujte přes plátno)
  • lžičku čerstvé zakysané smetany
  • šálek hnědého cukru
  • gázový sáček, kámen a zavařovací sklenici

Do zavařovací sklenice nalijte syrovátku, přidejte zakysanou smetanu a cukr a pečlivě rozmíchejte. Do gázového sáčku vložte vlaštovičník spolu s kamenem, který jej zatíží a zamezí jeho vyplouvání na povrch. Takto připravenou bylinku ponořte do syrovátkové směsi. Povrch sklenice překryjte utěrkou nebo látkovým ubrouskem a zajistěte jej gumou, abyste zamezili kontaminaci nečistotami a mikroby. Takto připravený lektvar umístěte na tmavé a teplé místo, kde nechejte odpočívat 14 dní, během kterých proběhne proces zrání. Po uplynutí doby nápoj slijte do lahve a uchovávejte v lednici. Užívejte půl šálku před každým jídlem.

Sdílejte článek