Základní recept na křehké linecké těsto na cukroví

Linecké cukroví patří mezi nejoblíbenější druhy cukroví, jaké si připravujeme na Vánoce. Dva kousky těsta slepené domácí marmeládou jsou vynikající a úžasnou možností, jak si doma připravit velmi jednoduché cukroví ve velkém množství. Navíc můžete zapojit i děti a experimentovat s tvary. Nakonec budete mít talíře plné krásného cukroví a každé z nich může mít jiný tvar. Musíte jen myslet na to, že je zapotřebí mít sudé počty stejných vzorů, abyste je mohli dobře slepit k sobě.

Reklama

Co budete potřebovat?

Není nic lepšího, než si připravit úžasné těsto z pár základních surovin. Linecké těsto patří k základním druhům, které by měla umět připravit každá hospodyně. Navíc vás vyjde levněji než kupované těsto a můžete velmi jednoduše začlenit i děti do celého procesu. Na přípravu tohoto křehkého těsta potřebujete:

  • mouka – 50 dkg,
  • cukr – 25 dkg,
  • prášek do pečiva – 1 čajová lžička,
  • vanilkový cukr – 1 čajová lžička,
  • tuk (máslo) – 20 dkg,
  • citronová kůra (nastrouhaná) – 1 citron,
  • mléko – ½ dl,
  • meruňkový džem.

Pracovní postup

Připravte si větší mísu. Vložte do ní všechny uvedené ingredience a přidejte trochu mléka. Vytvořte elastické těsto, se kterým budete moci dobře pracovat. Připravte si vál na těsto a zasypte ho moukou. Potom vyválejte těsto na tenký plát a začněte experimentovat s vykrajovátky. Všechny vykrájené kousky rozložte na plech vyložený pečicím papírem. Pamatujte, že musíte mít sudý počet od stejných tvarů, abyste mohli těsto slepit dohromady.

Plech plný připravených kousků vložte do předehřáté trouby. Těsto pečte při teplotě 180-200 stupňů po dobu 8-10 minut. Počkejte, dokud nebudou nádherně zlaté a potom je vyndejte a nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Kousky k sobě slepte meruňkovým nebo jiným džemem nebo marmeládou. Nakonec je všechny posypte moučkovým cukrem. Zavřete je do vzduchotěsné nádoby a uvidíte, že vám linecké cukroví vydrží poměrně dlouhou dobu, aniž by ztvrdlo.

Zdroj: eztnezd.net

Reklama