Linecké cukroví patří mezi nejoblíbenější druhy cukroví, jaké si připravujeme na Vánoce. Dva kousky těsta slepené domácí marmeládou jsou vynikající a úžasnou možností, jak si doma připravit velmi jednoduché cukroví ve velkém množství. Navíc můžete zapojit i děti a experimentovat s tvary. Nakonec budete mít talíře plné krásného cukroví a každé z nich může mít jiný tvar. Musíte jen myslet na to, že je zapotřebí mít sudé počty stejných vzorů, abyste je mohli dobře slepit k sobě.
Co budete potřebovat?
Není nic lepšího, než si připravit úžasné těsto z pár základních surovin. Linecké těsto patří k základním druhům, které by měla umět připravit každá hospodyně. Navíc vás vyjde levněji než kupované těsto a můžete velmi jednoduše začlenit i děti do celého procesu. Na přípravu tohoto křehkého těsta potřebujete:
- mouka – 50 dkg,
- cukr – 25 dkg,
- prášek do pečiva – 1 čajová lžička,
- vanilkový cukr – 1 čajová lžička,
- tuk (máslo) – 20 dkg,
- citronová kůra (nastrouhaná) – 1 citron,
- mléko – ½ dl,
- meruňkový džem.
Pracovní postup
Připravte si větší mísu. Vložte do ní všechny uvedené ingredience a přidejte trochu mléka. Vytvořte elastické těsto, se kterým budete moci dobře pracovat. Připravte si vál na těsto a zasypte ho moukou. Potom vyválejte těsto na tenký plát a začněte experimentovat s vykrajovátky. Všechny vykrájené kousky rozložte na plech vyložený pečicím papírem. Pamatujte, že musíte mít sudý počet od stejných tvarů, abyste mohli těsto slepit dohromady.
Čtěte také: Máte rádi pudink? Udělejte si skvělý dort
Plech plný připravených kousků vložte do předehřáté trouby. Těsto pečte při teplotě 180-200 stupňů po dobu 8-10 minut. Počkejte, dokud nebudou nádherně zlaté a potom je vyndejte a nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Kousky k sobě slepte meruňkovým nebo jiným džemem nebo marmeládou. Nakonec je všechny posypte moučkovým cukrem. Zavřete je do vzduchotěsné nádoby a uvidíte, že vám linecké cukroví vydrží poměrně dlouhou dobu, aniž by ztvrdlo.
Zdroj: eztnezd.net