Neexistuje snad kultovnější jídlo, než je právě pizza. Jedly ji Želvy Ninja a všichni američtí tvrďáci. Vyzkoušejte zatočenou variantu, která nápadně připomíná pizzové tyčinky. Pochutnáte si lépe než v mnohé pizzerii.
Zatočená pizza
Pokud i vy patříte mezi milovníky tohohle „slaného koláče“, jistě se potýkáte s tím, že když si chcete upéct slanou pochoutku doma, je všude až příliš receptů a zpravidla žádný nebývá ideální. Navíc, když už se pizza povede, tak je tu ještě krájení. Krájení pizzy končí často strženým sýrem a drobnými popáleninami.
Vyzkoušejte variantu, při které vás žádné krájení nečeká. Díky tomu je i ideálním pohoštěním třeba na rodinou oslavu. Budete potřebovat:
- 2 balení již hotového těsta na pizzu (můžete případně nahradit i listovým)
- Rajčatovou omáčku (ideálně ochucenou bazalkou)
- Balení sýru Mozzarella
- 1 až 2 vajíčka
Jak si upéct zatočenou pizzu
Nejdříve si budete muset nachystat těsta. Nejjednodušší varianta je, když máte zakoupené již vyválené těsto. To stačí jenom rozbalit a vyřezat z něj podobu kruhu. Kruh přeneste na talíř nebo mísu – poslouží vám jako forma.
První těstový kruh potřete rajčatovou omáčkou. Pokud jste koupili neochucenou, můžete omáčku dochutit bazalkou, pepřem nebo třeba i česnekem, pokud patříte mezi jeho fanoušky. Rajčatovou vrstvu bohatě zasypejte sýrem.
Mozzarellu můžete případně doplnit i jinými druhy sýra – záleží na vaší chuti. Pozor ale, abyste nesáhli po příliš slaném druhu a pizzu jste si tak nepřesolili. Ve chvíli, kdy máte první plát takhle nachystaný, stačí na něj opatrně položit i druhý těstový kruh.
Vezměte středně velkou sklenici a položte ji do středu kruhu. Opatrně nařízněte těsto i veškeré vrstvy kolem dokola. Výsledkem by vám měly být trojúhelníkové tvary. Ty ještě dvakrát zakruťte tím, že je dvakrát zatočíte.
Rozšlehejte vejce a potřete jím těsto před tím, než pizzu vložíte do trouby. Pizza by se měla péct 20–25 minut v předehřáté troubě na 200°.
Přejeme vám dobrou chuť.