Zelí, nenápadná, pro mnohé obyčejná a nezajímavá zelenina, která ve skutečnosti patří mezi nejzdravější plody, které můžeme do našeho jídelníčku zařadit. Díky vysokému obsahu nejrůznějších vitamínů, minerálů a dalších zdraví prospěšných látek má konzumace zelí na náš organismus mnoho pozitivních účinků. Jeho výhodou je, že se z něj i bez složitého zavařování dají připravit zdravé pochoutky, které teď v létě rychle vyrobíme a můžeme je konzumovat po celý podzim a zimu. Odměnou nám bude to, že se nám veškeré nemoci a nachlazení zdaleka vyhnou. Zde jsou tři jednoduché recepty na přípravu zelných pochoutek.
Barevná pochoutka plná vitamínů
Na přípravu této první zelné pochoutky budete potřebovat pět kilogramů zelí, jeden kilogram mrkve, jeden kilogram cibule, jeden kilogram červených paprik, dvě stě gramů soli, tři sta padesát gramů cukru, půl litru oleje a půl litru octa. Výroba je velmi snadná, veškerou zeleninu nastrouhejte či nakrájejte na menší kousky a důkladně promíchejte. Následně přidejte sůl, ocet, cukr a olej. Směs opět promíchejte a ochutnejte, může se stát, že bude potřeba přidat ještě trochu soli. Vzniklou směs i s roztokem vložte do umytých sklenic určených na zavařování a pevně zavřete. Sklenice poté vložte do chladničky, kde bez problémů vydrží několik měsíců.
Pestrobarevný zeleninový salát
Na výrobu tohoto zelného salátu budete potřebovat dva kilogramy zelí, jeden kilogram okurek, jeden a půl kilogramu paprik, dvě a půl kilogramu rajčat, jeden kilogram cibule, čtyři polévkové lžíce hrubozrnné soli, pět lžic octa, jeden šálek cukru, sedm set mililitrů oleje a jeden svazek petrželky. Všechnu výše uvedenou zeleninu omyjte a nakrájejte na tenké proužky. Následně zamíchejte v misce a přidejte nasekanou petrželku. Dalším krokem je přidání soli, octu a dalších zbylých ingrediencí, důkladně promíchejte a přendejte do zavařovacích sklenic. Ty opět dobře uzavřete a uložte do chladu.
Sladký zelný salát
Na tuto zdravou bombu si připravte dva kilogramy zelí, jednu okurku, dvě mrkve, jednu červenou papričku, jeden litr vody, jednu polévkovou lžíci soli, jednu polévkovou lžíci octa a tři lžíce cukru. Všechnu zeleninu opět umyjte a nakrájejte na drobnější kousky. Následně nakrájenou zeleninou vyskládejte do zavařovacích sklenic a připravte si šťávu na její zalití. Příprava šťávy je velmi snadná, stačí ve vodě rozpustit požadované množství soli, cukru a ocet a mírně povařit, ještě teplý roztok poté nalijte do sklenic a uzavřete. Uchovávejte v chladu a temnu. Před podáváním se doporučuje přidat do salátu malé množství pepře a oleje.
Bonus na závěr
Možná vás překvapí, že ze zelí se dá připravit i velmi zdravý a chutný džus. Na jeho přípravu budete potřebovat čtvrt hlávky čerstvého červeného zelí, dvě zelená jablka, jeden citron, čtyři mrkve a kousek zázvoru. Vše vložte do odšťavňovače a pijte čerstvé.