Zázvor je doslova plný živin a aktivních látek, které prokazatelně umí léčit některé neduhy a nemoci. Má svou nezastupitelnou roli v lidovém léčitelství. Co však dělá zázvor zázračný je fakt, že je dostupný pro každého a léčit se tak může přirozeným způsobem každý. Vyzkoušejte recept na lahodný nápoj, který přinese úlevu od bolesti kloubů, povede ke snížení hladiny špatného cholesterolu nebo vysoké hladiny cukru v krvi. Zařaďte pití zázvorového nápoje mezi denní rituály a uvidíte, jak vás zbaví bolesti a zlepší váš zdravotní stav!
Zázvor – jedinečná chuť a silné léčivé vlastnosti
Zázvor patří odpradávna k pilířům východního léčitelství, v minulosti byl hojně využívaný pro zmírnění bolesti. Hlavní aktivní látkou je gingerol, což je fenolová sloučenina s protizánětlivým účinkem. Také ostatní aktivní látky, jako ty ze skupiny polyfenolů (gingerenon A), mají protizánětlivé vlastnosti. Kromě zmírnění bolesti je nasazován také v boji s nadváhou, má totiž termogenní účinek a umí podpořit spalování tuků a cukrů při výdeji. Významnou úlohu hraje při snižování hladiny špatného cholesterolu a redukuje riziko vzniku kardiovaskulárních chorob.
Citron – bohatý na vitamín C a antioxidanty
Citron je dalším zázrakem přírody. Kromě vysokého podílu vitamínu C, který se podílí na syntéze noradrenalinu, má také hypoglykemický účinek a podporuje tak hubnutí, protože díky citronu nebudete mít rychlý pocit hladu mezi jídly. Obsahuje také flavonoidy s protizánětlivými účinky, doporučuje se při bolestech kloubů, je výtečným pomocníkem při osteoartróze. Citron je také extrémně bohatý na antioxidanty, což z něj dělá parťáka při snižování hladiny cholesterolu v krvi.
Ingredience
A jak vytvořit ze zázvoru a citronu zázračný nápoj? Připravte si:
- 1 čerstvý kořen zázvoru
- 3 citrony
- 1 limetku
- špetku skořice
- 450 ml vody
- 115 ml perlivé vody
Příprava
Nalijte 450 ml vody do hrnce a přiveďte k varu.
Přidejte strouhaný zázvor, snižte teplotu a nechte 5 minut provařit. Sejměte z hořáku a nechte 20 minut odpočívat.
Vymačkejte z citronů a limetky dokonale šťávu, vymačkejte dokonale také kůru, protože ta obsahuje také velkou část vitamínů a aktivních látek.
Přilijte perlivou vodu a přidejte skořici. Perlivá voda dodá nápoji chuť limonády.
Pijte nápoj vždy čerstvý.
Vyzkoušejte pít tento nápoj celý týden, vždy ráno na lačný žaludek a večer před spaním. Budete překvapeni pozitivními účinky.
V případě potřeby lze osladit medem, který je také známý svými hypoglykemickými a protizánětlivými vlastnostmi, nedoporučuje se však lidem s diabetem 2. typu.
Pozor by si měli dát také pacienti s žaludečními nebo jinými vředy, v případě pálení žáhy nebo alergií na citrusové plody. Zázvor se také nedoporučuje těhotným ženám, lidem s onemocněním krve, diabetikům. Nápoj také nemůže nahradit medikativní léčbu, lze jej užívat pouze doplňkově, proto se při obtížích obracejte na svého lékaře.