V minulosti naši předkové neměli přístup do dnešní lékárny. Místo toho se spoléhali na přírodní prostředky, které je zbavily všech neduhů. Když smícháte semínka, koření a ovoce, získáte jedinečnou směs pro lepší trávení a ochranu organismu před bakteriemi, viry a toxiny. Velmi efektivně je totiž dostanete ze svého těla a užijete si mnohem pevnější zdraví a silnější imunitu.
Co budete potřebovat?
Pokud se rozhodnete vyzkoušet dnešní recept, můžete se těšit na lepší funkce střev, doplnění vitamínů a minerálů, posílení imunity a také prevenci zažívacích problémů. Potřebujete přitom jen pár věcí, které máte běžně ve své kuchyni. Při nákupu citronu se zaměřte na bio produkt a můžete klidně použít při výrobě i slupku. Jestli zůstanete u běžného ovoce, slupku nepoužívejte, protože je napuštěná škodlivými látkami. Celkově na výrobu potřebujete pouze:
- černý kmín – 2 lžíce,
- lněná semínka – 2 lžíce,
- hřebíček – 1 lžička,
- bobkový list – 4-5 ks,
- dýňová semínka – 2 lžíce,
- citron – 1 ks,
- čerstvá dýně (např. hokkaido nebo máslová dýně) – 200 gramů,
- med – 2-3 lžíce.

Pracovní postup
Černý kmín, lněné semínko, hřebíček a dýňová semínka lehce opečte na suché pánvi. Postačí jen 1-2 minuty a dávejte si pozor, abyste nic nespálili. Poté je přesuňte do mixéru nebo kuchyňského robota a rozemelte směs na prášek. Bobkové listy rozdrťte v mixéru nebo je přidejte do směsi a znovu namelte. Dýni nakrájejte na kousky a chvilku ji poduste nebo opečte, dokud nezměkne.
Celý citron rozmixujte (i s kůrou a dužinou – kůru omýt nejlépe jedlou sodou). Směs semínek a koření, dýni, citron a med vložte do jednoho mixéru. Šlehejte, dokud nezískáte hladkou pastu. Výsledek bude hustý a podobný arašídovému máslu. Jakmile získáte tuto konzistenci, máte zázračnou směs hotovou. Poté směs přesuňte do vhodné nádoby, kterou lze pevně uzavřít. Může jít o skleničku i krabičku.
Jak směs používat a skladovat?
Zdravou směs uzavřete do krabičky a skladujte v lednici. Tam vám vydrží 7-10 dnů. Používání je velmi jednoduché. Ráno po probuzení si dejte 1 polévkovou lžíci na prázdný žaludek, anebo si ji dejte večer před spaním. Směs si můžete klidně přidat také do jogurtu, ovesné kaše nebo ji dokonce můžete využít jako pomazánku na chléb. Poslouží vám proto jako zajímavá snídaně.

Proč tato zázračná směs funguje?
Černý kmín se používá po celá staletí. Obsahuje látku, která má silné antioxidační a protizánětlivé vlastnosti. Podporuje trávení a zmírňuje nadýmání. Lněná semínka jsou bohatá na vlákninu, omega-3 mastné kyseliny a lignany. Podporují odstraňování toxinů z těla. Hřebíček obsahuje eugenol, který má antibakteriální účinky. Bobkový list se také používá hlavně pro své antibakteriální účinky.
Dýňová semínka jsou asi nejdůležitější v receptu, protože doplňují do těla zinek, který je klíčový pro zdraví trávicího traktu. Citron je skvělý zdroj vitamínu C a antioxidantů, které odstraňují toxiny z těla. Dýně obsahuje vlákninu, beta-karoten a další antioxidanty. To je důležité pro celé trávicí ústrojí, hlavně pro tlusté střevo. A nakonec tu máme med, který zklidňuje střevní sliznici a doplňuje mnoho vitamínů i minerálů.
Zdroj: zajenata.bg