David Hampl
27 dubna, 2022
, ,

Zdraví se skrývá v jídelníčku a ryba by měla být na stole alespoň jednou týdně. Tyto poučky nás provázejí celý život, od malička pak jídelny dbají, aby se každý týden tato položka objevila na stole malých strávníků. A sice nepatří mezi nejoblíbenější jídla, ale množství zkonzumovaných ryb rok od roku roste, což kvitují s povděkem především dietologové. Roste podíl mořských ryb, které se však do Česka musí dovážet, lidé mají pocit, že jsou zdravější. Ale pak sáhnou po rybě, která mořská není a k tomu se chová v zamořené řece. Ano, řeč je o pangasovi.

Pangasius není mořská ryba

Každá mražená ryba není mořská a sebezajímavější název ještě neznačí kvalitu. To je případ ryby, které se říká pangasius. Objevila se na trhu asi před deseti lety a začala se objevovat na jídelníčcích v mateřských školkách, ve školách, v závodních jídelnách i v meníčkách restaurací, především kvůli ceně. Lidé navíc vzhledem k zajímavému názvu vůbec netušili, že se jedná o sladkovodní rybu a ještě hůře, dovážené povětšinou ze zamořené řeky Mekong ve Vietnamu. Jenže je přesvědčila cena a vědomí, že jíst ryby je přece zdravé.

https://www.babcineprzepisy.pl/

Různé názvy, stejná ryba

Pangasius je sladkovodní ryba, která se chová ve velkovýrobních sádkách v deltách jihoasijských řek, do kterých se vypouští toxické látky z továren i odpady z přelidněných měst. Živí se odpadem, z výživového hlediska nepřináší lidskému tělu žádný bonus, k tomu je plná toxinů a těžkých kovů. I z toho důvodu se na trhu neprodává jen pod názvem pangas nebo pangasius, ale také pod vznosnějšími názvy jako sumec nebo sumeček žraločí, případně štítohlavec žraločí. To zní o mnoho lépe než pangasius, a hlavně připomíná mořské prostředí.

Ceny nízké, ale kvalita také

Pangasovité ryby se do České republiky dováží povětšinou z Vietnamu a pouze v mraženém stavu, přičemž až třetina balení může obsahovat mraženou vodu. Při výrobě filetů se do pangase přidávají další nezdravé látky, které umožňují mražení a logistiku do Evropy. Pangas se sice řadí mezi nejlevnější ryby na trhu, ale bohužel nepřináší konzumentům žádné zdravotní benefity. Z toho důvodu je vhodnější sáhnout po české rybě, přičemž nemusí se vždy jednat o kapra, ale vybrat si lze pstruha, candáta, štiku nebo sumce, byť za vyšší cenu, jsou tyto tuzemské druhy pro zdraví mnohem prospěšnější.

https://www.babcineprzepisy.pl/

Zdroj: babcineprzepisy.pl

Sdílejte článek